tiistai 16.8.2022 | 01:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Isabelle – kansallisaarre

Elokuvista tuttu Isabelle Huppert: ”Teatteri on raakaa, mutta se myös antaa kaiken.”

Hannu Björkbacka
La 2.7.2022 klo 13:00

★ ★ ★ ★

Lähikuvassa Isabelle Huppert. Ohjaus William Karel, 2020 Yle Teema ke 6.7. klo 23.20/Areena

Claude Gorettan Pitsinnyplääjä (1977) oli Isabelle Huppertin läpimurtorooli (TV-viikko 19.9.2020). Kun ajattelee ranskalaisen viime vuosikymmenien vahvoja pääosia, ei heti miellä, että haavoittuvan ”Pommen” tulkinta tuli samasta lähteestä. Pisamaisen, pyöreäposkisen neidon katsetta filmin lopussa on sen nähneen vaikea unohtaa. ”Näyttelijä muuttaa heikkouden hyveeksi, ujouden varmuudeksi ja herkkyyden voimaksi”, sanoo veteraani (s. 1953) ohjelmassa Lähikuvassa Isabelle Huppert. Alkuperäisnimi Message personnel, ”henkilökohtainen viesti”, on dokumenttia kuvaava. Näyttelijä toimii kertojana. Nähdään myös tallenteita haastatteluista uran alussa.

Brittimestari Terence Davies sanoi minulle Helsingissä, ettei hyvää näyttelijäsuoritusta synny ilman hyvää ohjausta (KP 24.9.2016). Mutta kun näyttelijä on parasta A-luokkaa, hänestä tulee elokuvanluoja ohjaajan rinnalle. Ajatellaanpa ranskalaista Marie Rivièreä Éric Rohmerin Vihreässä säteessä (1986). Tai Isabelle Huppertia.

Kun nuorempi maanmies Mathieu Amalric on lähes kaikkien eturivin nykyohjaajien elokuvissa, Isabelle Huppert on ehtinyt näytellä uuden aallon mestareillekin: Godard, Chabrol, Pialat, Sautet. Claude Chabrolin (1930-2010) kanssa Huppert teki seitsemän elokuvaa. ”Hän ohjasi näyttelijää kuin kukaan muu ei osaisi tehdä roolia”, kiittää Huppert dokumentissa. ”Chacha ohjasi minua kuin isä lastaan.” Chabrolin filmissä Naisten asioita (1988), Huppert esitti tosielämän Marie Louise-Giroud’ta, joka joutui giljotiiniin 1943 autettuaan naisia aborteissa.

Kuten Mathieu Amalric Sodankylässä, Isabelle Huppert luonnehtii näyttelemistä käsityöksi. Sen ilmaisun hän kuuli laulaja-näyttelijä Yves Montandilta ensitapaamisessa. Huppertin mielestä elokuva on hiljaisuuden taidetta: paljon voi näyttää katseella ja ilman sanoja. Toisin kuin Amalric, 148:n filmi- ja tv-roolin Huppert on esiintynyt paljon teatterissakin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »