perjantai 30.9.2022 | 06:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ida Korolaisen kolumni: Loikoile ja lorvi lomalla

Ma 4.7.2022 klo 06:30

Viimeinkin kesäloma ja aikaa! Aikaa uimarannoille, pyöräretkille, riippumattopäiväunille, aikaa ystävien suosittelemien kirjojen lukemiselle, aikaa liikunnalle ja kesäsiivoukselle. Aikaa lähteä piknikille, maakuntamatkalle ja kansallispuistoon. Aikaa vihdoinkin rentoutua. Vai onko sittenkään? Aikataulut ystävien kanssa menevätkin ristiin ja sääkin on niin tukala, ettei jaksa tehdä mitään. Alkaa ahdistaa. Aktiivisuusranneke muistuttaa heikoista yöunista, eivätkä omat lomakuvat näytäkään niin esteettiseltä kuin tuttavaperheen rantahetki Facebookissa.

Moni lataa lomille liikaa odotuksia. Pahimmassa tapauksessa loman aikataulut näyttävät kiireisemmältä kuin tavallinen arki. Lomasta tulee suoritus, joka juostaan läpi tuli hännän alla. Myös rentoutumisesta voi stressaantua. Mitä jos lomalla ei ehdikään palautua? Entä jos valoisat yöt valvottavat? Entä jos ei ehdi nauttia auringosta tarpeeksi ennen paluuta toimistolle? Ajatukset lähtevät juoksentelemaan kummallista noidankehää. Suoritusajattelu hiipii helposti myös vapaa-ajalle ja levostakin saattaa tulla päivän askarelistan jatke.

Arki tuntuu olevan monelle hektistä, asiainhoitoa toisen perään. Viikonloputkin kuluvat hujauksessa. Sitä suuremmalla syyllä lomalla pitäisi pystyä antamaan tilaa pitkäveteisyydelle. Nykyään ihmiset välttelevät tylsyyttä kuin ruttoa ja yhä harvempi pystyy hiljentymään omien ajatustensa äärelle. Ikävystyminen on kuitenkin aivoille kaikkea muuta kuin ikävää, se on suurenmoista herkkua. Aivotutkijat ovat huomanneet, että ilman ärsykkeitä ja stressin tunnetta luova ajattelu alkaa kukoistamaan. Aivot täyttävät hiljaisuuden uudenlaisilla ajatuksilla. Kannattaa pysähtyä kuuntelemaan, millaisia tuumailuja päähän tupsahtaa.

Laiskuus on sana, josta ei tule kovin mairittelevia mielikuvia. Väitän, että nykyajassa kiireistä elämää viettävälle ihmiselle ajoittainen laiskottelu on kuitenkin erinomainen taito. Kun lomakuulumisten vaihdon aika koittaa, pitäisi reissutarinoiden rinnalla pystyä hyvillä mielin myös kertomaan: ”en tehnyt oikeastaan mitään ihmeellistä.”

Nykyajassa kiireistä elämää viettävälle ihmiselle ajoittainen laiskottelu on erinomainen taito.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »