tiistai 16.8.2022 | 01:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

TV-viikon valinta: 13-vuotiaan kiihkeä 1990-luvun elämä

Hannu Björkbacka
Ma 1.8.2022 klo 12:00

★★★★★

Mid90s.

Ohjaus Jonah Hill, 2018

Yle TV2 ma 1.8. klo 22.35/Areena

Mid90s kestää alle puolitoista tuntia ja paranee kohtaus kohtaukselta. Se on hienompi ensifilmi kuin näyttelijän ohjausdebyytti saisi olla. Jonah Hill on ylittänyt itsensä sivustakatsojan muistumilla Los Angelesin 1990-luvun puolivälistä.

Lapsuudesta nuoruuteen oikotie käy isoveljen huoneen kautta. Ne julisteet, lehdet ja CD-levyt! Vielä parempi, jos kulman isot pahat skeittaajapojat ottavat 13-vuotiaan maskotikseen. Siinä iässä kaikki koetaan ensi kertaa. Eikä ”mies ole vielä mulkku”, kuten Stevien poikuutta testaava vanhempi tyttö toteaa.

Kuvaus ja näytteleminen muistuttavat 90-luvun skeittidokumenteista sekä sillä kymmenellä tehdyistä Gus Van Santin ja Larry Clarkin dokumentaarisista fiktioista, joissa näyttelivät oikeat katupojat. Tässäkin nuoret ovat pääosin ensikertalaisia.

Mid90s on karkea, sävykäs, kirpeänsuloinen ja onnelliseksi tekevä kasvukuvaus. Pääroolissa aiemminkin elokuvia tehnyt Sunny Suljic onnistuu fantastisesti. Pojan vartalo ilmentää yhdessä hetkessä hämillisyyttä, toisessa hymy valaisee koko maailman.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »