maanantai 15.8.2022 | 23:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Normaali lukuvuosi toivelistan kärjessä oppilaitoksissa

Vili Ruuska
Su 31.7.2022 klo 20:00

Heinäkuu vaihtuu elokuuksi. Monelle työssäkäyvälle se merkitsee paluuta lomalta töihin.

Kouluissa arkeen ei palata ihan vielä, mutta katseita käännetään hiljalleen tulevan lukuvuoden opintoihin. Peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelu alkaa hiukan vaihtelevasti: osassa kouluista jo tällä viikolla mutta pääsääntöisesti viikon tai kahden päästä. Korkeakouluopintojen aloittamisen aika on elokuun lopussa. Osa opiskelijoista on voinut edistää opintojaan jo kesällä.

Koronapandemia rajoituksineen puheenaiheena on jäänyt hitusen taka-alalle kevään ja kesän aikana. Siten koululaisilla ja heidän lähipiirillään tuskin on päällimmäisenä mielessä tällä hetkellä, voidaanko lukuvuotta aloittaa lähiopetuksessa. Tähän kysymykseen saatetaan kuitenkin joutua palaamaan lukuvuoden aikana.

Keskiviikkona THL:n johtaja Mika Salminen totesi mediatilaisuudessa, että on siirrytty pandemiasta endemiaan. Pandemialla tarkoitetaan maailmanlaajuisesti levinnyttä tautia. Endemia sen sijaan on jatkuvasti esiintyvä paikallistauti.

Siirtymä tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että THL:n mukaan jatkossa tullaan näkemään kausivaihtelun mukaan toistuvia koronaepidemioita. On ennakoitu, että syksyllä epidemiatilanne pahenisi. Nyt jännitetään, miten ennustuksen käy. Mikäli tilanne pahenee akuutisti, voidaan yhteiskunnan toimintoja joutua rajoittamaan.

Korona-ajan kokemuksiin peilattuna koulunkäynti pyrittäneen pitämään mahdollisimman normaalina. Etäopetukseen ei mitä ilmeisimmin haluta palata. On huomattu, että se kuormittaa henkilökuntaa eikä ole todellakaan optimaalinen järjestely kaikille oppilaille. Tietotekniset taidot ja opiskelun itseohjautuvuus eivät ole kaikilla lapsilla samalla tasolla. Lähiopetuksen sosiaalinen ulottuvuus on oma tärkeä lukunsa.

Korona siirsi koulut etäopetukseen kevätlukukaudella 2020. Siitä lähtien korona on vaikuttanut välillä enemmän ja välillä vähemmän koulunkäyntiin. Laskennallisesti alkaa kolmas täysi lukuvuosi sitten koronapandemian puhkeamisen.

Kuvitellaan tänä syksynä yhdeksännelle luokalle menevä oppilas. Perinteisellä yläkoulu-alakoulujaolla hän ei liiemmin ole päässyt nauttimaan ”normaalin ajan” yläkoulun opetuksesta. On todennäköistä, että oppimisvelkaa on kertynyt – vieläpä jatko-opintojen kannalta kriittisessä vaiheessa peruskoulun viimeisellä kolmanneksella.

Oppimisvelassa olevia oppilaita on tuettava. Kuitenkin niin, että henkilökunnan jaksamista ei unohdeta. Parhaimmillaan normaali lukuvuosi voi palauttaa kadoksissa olleen opiskelumotivaation tai palon omaa ammattia kohtaan. Normaali lukuvuosi olisi kaikkien osapuolien kannalta vähintäänkin toivottavaa. Toivotaan ja uskotaan, että myös mahdollista.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »