Paikallisuutiset

Helle ei hellinyt heinäkuussa, mutta tapahtumat toivat matkailijoita Kalajoelle ja Kokkolaan – Loiston ovi kävi tiuhaan ja JukuParkissa koettiin yhden päivän ruuhka – "Ihan siedettävä kesä"

Matkailun paras sesonki on käytännössä päättynyt koulujen alkamiseen, vaikka sekä Kalajoella että Kokkolassa kauden kruunu eli venetsialaiset ovat vielä edessä.

Viime vuonna Kalajoen matkailussa oli ennätyksellinen heinäkuu. Tältä kesältä on käytettävissä vasta kesäkuun tilasto, jonka mukaan yöpymiset Kalajoella kasvoivat yli 18 prosenttia viime vuoden kesäkuusta. Niitä rekisteröitiin 52 000.

– Kesäkuussa oli aika paljon ryhmiä liikkeellä ja hyviä tapahtumia, kuten kokoomuksen puoluekokous. Juhannuksesta lähtien sääkin oli aika hyvä, kertoo Kalajoki Matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtajaSeija Vesala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heinäkuun tilastoa ei vielä ole, mutta ainakaan sää ei suosinut rantalomakohdetta.

– Heinäkuussa oli yksi hellepäivä, ja silloin Kalajoki oli ihan täynnä. Päiväkävijöitä on varmasti ollut vähemmän kuin viime vuonna, mutta majoituksesta on vaikea sanoa.

Vesala luonnehtii kesää kohtalaisen hyväksi.

– Tapahtumat ovat onnistuneet tosi hyvin, ja tapahtumaviikonloput ovat olleet täynnä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumista juhannus aiheutti myös harmitusta. Monen muun tavoin Vesalakin pettyi juhlijoiden holtittomaan roskaamiseen.

– On vaikea uskoa, että vielä vuonna 2022 on ihmisiä, jotka käyttäytyvät tuolla tavoin, hän ihmettelee.

Kalajoen juhannusta on pyritty suuntaamaan lapsiperheille, mutta nuorisoakin Hiekkasärkille edelleen saapui. Vesalan mukaan ongelmana ei sinänsä ole kohderyhmä:

– Kaikki matkailijat ovat meille tervetulleita, jos noudattavat perussääntöjä ja kunnioittavat luontoa ja kanssaeläjiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolassa kertyi Visitory-tilastopalvelun mukaan kesäkuussa 12 100 yöpymistä, missä on kasvua peräti 28 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun.

– Kesäkuussa oli todella hyvä sää, ja se kyllä vaikuttaa, kun ihmiset lähtevät matkaan ex tempore, sanoo Kokkolan Matkailu Oy:n toimitusjohtajaTeea Pietilä.

Hänen mukaansa tämä matkailukesä on ollut hyvin erilainen kuin edellinen.

– Kun on koronan osalta palattu enemmän normaaliin, niin tapahtumiin on lähdetty isoilla joukoilla. Tapahtumakävijät korostuvat, kun taas lapsiperheitä ja karavaanareita on nyt ollut vähemmän.

Kokkolassa Viinijuhlat olivat kesän suurin yleisömagneetti, ja väkeä ovat tuoneet myös Mustakari Memories, Kokkola Cup ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlat.

– Venetsialaisista on kovat odotukset. On tosi hyvä, että Venetsia Drifting on nyt venetsialaisten jälkeisenä viikonloppuna, sillä saadaan eloa vielä syyskuullekin. Ja sitten tulevat Kinojuhlat, Pietilä luettelee.

Seija Vesalan mukaan myös Kalajoelle odotetaan isoa väkimäärää venetsialaisina. Perinteisen suuren ilotulituksen lisäksi vetonaulana on nyt 2-päiväinen Venetsialaiskarnevaali, joka järjestetään JukuParkissa.

JukuPark sulki porttinsa Kalajoella viime sunnuntaina. PuistojohtajaStephan Kristianssonin mukaan 40 000 kävijän tavoitteeseen ei päästy.

– Ihan siedettävä kesä, ei hyvä mutta ok. Heinäkuun säät olisivat voineet olla vähän paremmat, olemme niin sääherkkä toiminto.

Heinäkuun ainoana hellepäivänä, torstaina 21.7. JukuParkiin kertyi niin paljon väkeä, että lipunmyynti jouduttiin keskeyttämään pariksi tunniksi. Kristiansson naurahtaa, että olipa yksi oikein kunnon päivä.

– Oli puolitoista viikkoa sadetta ja huonoa säätä, ja sitten kun tuli yksi kaunis päivä, niin se oli vähän ahdas...! Onhan se harvinainen tilanne, eikä mitenkään toivottu. Tuote ja asiakaskokemus on parempi, kun väkeä tulee tasaisemmin.

Leijonanosa Kalajoen rekisteröidyistä yöpymisistä kertyy Top Camping Kalajoen leirintäalueelta. AluepäällikköRisto Apulin mukaan kesäkuu oli viime vuotta parempi, mutta heinäkuu taas huonompi.

– Mökkipuoli on ollut aivan viime kesän luokkaa, mutta caravan-puoli ei. Mökit ovat menneet säähän nähden hyvin – heinäkuussa ei jääty niiden myynnissä kuin muutama tonni viime vuodesta. Mutta caravan-paikat ovat olleet tänä kesänä täynnä vain kahtena päivänä.

Apulilla on arvelunsa siitä, mistä tämä johtuu:

– Polttoaineen hinta vaikuttaa, se näkyi koko kesän. Ja nythän ihmiset ovat päässeet eteläänkin.

Armi Järvinen ja Henri Rintamäki ovat käyneet aiemmin Kalajoella Bimmerpartyissa, mutta nyt tultiin muuten vain lomailemaan.
Armi Järvinen ja Henri Rintamäki ovat käyneet aiemmin Kalajoella Bimmerpartyissa, mutta nyt tultiin muuten vain lomailemaan. Kuva: Clas-Olav Slotte

MustasaarelaisetHenri Rintamäki jaArmi Järvinen telttailivat tällä viikolla kolme päivää leirintäalueella. Heidän matkusteluunsa polttoaineen hinta on vaikuttanut:

– Oli ajatus jossain vaiheessa että käytäisiin Lapissa, mutta jos polttoaineisiin menee 400–500 euroa, niin kyllä se pistää miettimään, Rintamäki sanoo.

Vertailun vuoksi Järvinen kertoo lentäneensä kesäkuun alussa viikoksi Espanjaan ja saaneensa meno-paluulipun 55 eurolla. Tarjousten metsästely tuotti tulosta.

Rintamäki ja Järvinen ovat esimerkki siitä, että tapahtumat voivat tuoda majoittujia myöhemminkin. He ovat käyneet Kalajoella aiemmin BMW-harrastajien Bimmerpartyissa, mutta silloin ei ole ehditty oikein muuta tehdä kuin osallistua tapahtumaan.

– Kalajoella on kuitenkin monenlaista tekemistä ja aktiviteettia. Nyt ollaan lähdössä köysiratapuistoon, Rintamäki kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä