tiistai 4.10.2022 | 02:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Silva Virtasen kolumni: Rohkeita ovat ne, jotka haahuilevat

Pe 19.8.2022 klo 06:30

Olen lykännyt nuoruushaahuiluani hamaan tulevaisuuteen. Muutama vuosi sitten ajattelin, että jos sitten ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen. Päätökseni kuitenkin pyörtyi: jos nyt kuitenkin tekisin kandidaatin tutkinnon ensin ja tuuppaisin varpaan työelämän ovenrakoon. Myöhemmin sitten haahuilen.

Nuoriin opiskelijoihin kohdistuvat poliittiset päätökset eivät kannusta tippaakaan haahuiluun.

Todistusvalinnan takia moni yläkoululainen luulee, että käsillä ovat viimeiset hetket päättää, mitä aikoo loppuelämällään tehdä. Valmennuskursseja ostetaan lukiossa yhä enemmän, jotta tavoitellut ylioppilasarvosanat saavutettaisiin. Pahimmillaan päädytään tilanteeseen, jossa pisterajat nousevat tähtitieteellisiin lukemiin ja lukio eriarvoistuu, jos maksullisista kursseista tulee valtaosalle osa normaalia.

Myös korkeakouluopiskelijoiden opintolainan hyvitys on mitoitettu tiukasti määräaikoihin. Opintolainan hyvityksen saa esimerkiksi alemmasta korkeakoulututkinnosta vain, jos kandin paperit löytyvät laatikon perältä neljässä vuodessa. Kello alkaa tikittää, kun aloittaa ensimmäistä kertaa korkeakouluopinnot, eli hyvitystä mielivä ei paljoa opinnoissaan haahuile.

Suututtaa, että nuorille osoitetaan opiskelu- ja työputken suuaukkoa teini-iästä alkaen. Nuorten jaksamisongelmat ovat esimerkiksi kouluterveyskyselyiden mukaan jatkuvasti lisääntyneet. Maailma ei todellisuudessa kaadu siihen, ettei ysiluokalla ole vielä lyönyt lukkoon uravalintojaan tai aloita jatko-opintoja heti toisen asteen jälkeen. Mutta jokin on vinossa, kun nuoret kasvavissa määrin luulevat niin.

Ymmärrän, että uusia osaajia tarvitaan työmarkkinoille ja veronmaksajiksi tasaiseen tahtiin. Valtion taloutta uhkaa kuitenkin todennäköisesti enemmän nuorten lisääntyneet sairaseläkkeet kuin muutama välivuosi tai vaihdettu opiskeluala.

Lisäksi nykyisestä puhetavasta, jossa toistuvat tavoiteajat, pisterajat ja arvosanat, tuntuu kokonaan unohtuvan, ettei kaikkea tärkeää ja olennaista voi mitata opintopisteissä tai veroeuroissa. Haahuileminen, suunnan vaihtaminen ja mokaaminen ovat arvokas osa elämää ja nuoruutta, vaikka niitä ei voikaan taulukoida. Tässä ajassa on rohkeaa olla haahuilija. Ehkä minäkin vielä uskallan.

Nuoriin opiskelijoihin kohdistuvat poliittiset päätökset eivät kannusta tippaakaan haahuiluun.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »