maanantai 6.2.2023 | 13:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Äärilaitojen repivä "keskustelu" ei edistä Marinin tai Suomen asiaa

Tiina Ojutkangas
Su 21.8.2022 klo 20:00

Tapaus Sanna Marinin käsittelyssä niin kansalaiset sosiaalisessa mediassa kuin aika pitkälle mediatkin ottavat jyrkkiä kantoja suuntaan tai toiseen. Mediankin on välttämätöntä tarkastella omia toimintatapojaan yksittäisissä jutuissa ja laajemmin.

Videoilla esiintynyt henkilö ei ole kuka tahansa. Suomen pääministeri on paljon vartija, suurimman vallan käyttäjä ja siten äärimmäisen tärkeässä asemassa. Edes Marin ei ole väittänyt, etteikö hän esiintynyt videolla. Hän kertoi itse railakkaasta juhlimisesta ja oikeudestaan siihen, joten sinänsä tapahtumien kulkua ei ole syytä epäillä.

Perjantaina Marin tapasi tiedostusvälineitä Kesärannassa. Perjantain tiedotustilaisuudessa pääministeriltä kysyttiin useita kertoja, olisiko hän tarvittaessa ollut juhlailtanaan toimintakykyinen esimerkiksi mahdollisen kriisitilanteen sattuessa. ”Mikäli kriisitilanne olisi, niin minä kyllä tietäisin siitä ennen kello 12:ta lauantai-iltana”, Marin vastasi.

Hän totesi kiusallisen monta kertaa, että valtioneuvoston istunnot tiedetään "etukäteisesti". Suomen ja maailman yllättäviä kriisejä tai suuronnettomuuksia ei tiedetä etukäteen. Valtioneuvoston tilannekuva on kuitenkin ammattilaisten käsissä. Pääministerin vapaa-aikana virkakoneisto toimii joka tapauksessa. Myös hänen kohdallaan on selvää, että humalatila vaikuttaisi työntekoon.

Keskustelu varmasti jatkuu, mutta toivottavasti järkevältä pohjalta. Nyt levinneet videot eivät poista Marinin onnistumista pääministerinä vaikeana korona-aikana, Ukrainan sodan seurauksia hoidettaessa ja Nato-prosessissa. Marinin vastaukset tilanteen jälkihoidossa eivät kaikilta osin vakuuta yhtä paljon.

Monet Marinin kannattajat eivät ole valmiita kuuntelemaan muunlaisia mielipiteitä kuin omansa eli että pääministerillä on oikeus vapaa-aikaan ja kaikki kriitikot ovat väärässä. Vastustajat ovat yhtä puusilmäisiä. Keskustelua pääministeritehtävän vaatimuksista edistäisi parhaiten asiallinen näkökulmien esiintuominen. Repivä vastakkainasettelu ei ole erityisen hyödyllistä teki sitä kuka tahansa. Se ei edistä Marinin tai Suomen asiaa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.Lue myös pääkirjoitus Pääministeri otti turhan riskin

Repivä vastakkainasettelu ei ole erityisen sivistynyttä teki sitä kuka tahansa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »