tiistai 4.10.2022 | 02:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan äänikolumni: Hyville arjen vinkeille on aina paikkansa

Su 28.8.2022 klo 06:30

Nyt paljastus teille kaikille. Olen ollut kerran Niksi-Pirkka -palstalla. Sain pikku korvauksen kertomalla siitä, kuinka eineksiä syövä ihminen voi näyttää tiedostavalta ja oikealta terveysintoilijalta. Se tapahtuu näin: asettele iso purjosipuli näyttävästi pystyasentoon kauppakassiisi. Ihmiset huomaavat vihreyden ja hyvät valinnat mikropizzojen ja ranskanperunavuorien sijaan.

Olen luopunut einespainotteisesta ruokavaliosta jo aikoja sitten, mutta niksejä kohtaan koen edelleen pelkkää sympatiaa. Siksi poimin toimituksen kirjahyllystä Gummeruksen julkaiseman Suuren niksikirjan vuodelta 2013.

Tässä ajattelemisen arvoisia poimintoja.

Vaatteet kannattaa yleensä pestä nurin päin, koska ihon rasva tarttuu niiden sisäpintaan.

Jos vetoketjun ketju on ehyt mutta kulkee jäykästi, sivele ketjun hampaita kynttilällä. Jos farkkujen vetoketju ei pysy kiinni, osta zip holder, kahdeksikon mallinen kumilenkki, jolla vetoketjun vedin kiinnitetään housun nappiin.

Langan voi pujottaa neulaan helposti, kun neulan asettaa valkoista taustaa vasten.

Älä kuivaa kenkiä patterin alla. Kuumuus haperruttaa nahkaa ja pohjamateriaaleja.

Pakkaslumi on mainio keino raikastaa matot ja tomuttaa ne.

Ihminen hikoilee keskimäärin viisi desilitraa yössä. Herättyäsi kerää vuodevaatteet jalkopäähän ja tuuleta. Sijaa vuoteesi vasta aamurutiinien jälkeen.

Termospulloon muodostuu helposti ummehtunut haju. Saat sen pois täyttämällä pullon lämpimällä vedellä ja lisäämällä siihen pari korkillista etikkaa. Anna seisoa muutaman tunnin ja huuhtele hyvin.

Käytä liesituuletinta vain tarvittaessa. Se kuluttaa paljon sähköä. Jääkaapin sähkönkulutus kasvaa, jos sen ahtaa liian täyteen. Jätä takaseinän ja ruokien väliin ilmatilaa. Kahvi säilyttää arominsa parhaiten jääkaapissa. Älä kaada vettä kahvinkeittimeen kahvikannulla, johon on voinut jämähtää kahvin rasvaa. Vältä kahvia keittäessäsi kuumaa hanavettä, johon on voinut liueta putkistosta suoloja.

Perunan säilymiselle pimeys on tärkeää. Valo saa kuoren vihertämään, mikä on merkki terveydelle haitallisen solaiinin muodostumisesta.

Jos tapettiin muodostuu kupru, ruiskuta tapettiliimaa lääkeruiskulla kuprun läpi tapetin alle.

Jos asunnossa vetää, vedon lähteen voi selvittää palavan kynttilän avulla. Liekki väpättää siellä, missä ovi tai ikkuna on tiivistetty huonosti.

Porkkanaraaste pitää pakastamisesta. Pakastetusta raasteesta tulee kosteaa ja mehevää.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »