maanantai 6.2.2023 | 15:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Sananvapaus toimii demokratiassa – Paparazzimainen journalismi ei kuulu Suomeen

Tiina Ojutkangas
La 3.9.2022 klo 20:00

Suomalainen sananvapaus on hyvä esimerkki siitä, miten hyvin se voi toimia nimenomaan demokratiassa. Sananvapaus ei tarkoita pelkästään sitä, että kaikkea saa tehdä, sanoa, kirjoittaa ja julkaista. Se ei myöskään ole pelkkä kieltojen viidakko, jossa ulkopuolelta sanellaan vaikkapa median julkaisupäätöksiä. Kunkin median ohjeet, journalistin ohjeet ja laki säätelevät tekemistä.

JSN:ltä saatu langettava päätös ei ole mikään meriitti, mutta eettisiäkin periaatteita noudattava media tekee virheitä. Tyypillinen kantelun kohde on lehden tekemä asiavirhe, jota ei ole korjattu. Virheen korjaamiseen liittyviä asioita käydään esimerkiksi Hilla Groupin toimituksissa läpi säännöllisesti.

Oikaisuprosessin on oltava kunnossa siten, että kansalainen voi ottaa yhteyttä toimitukseen, jossa arvioidaan, onko kyse olennaisesta asiavirheestä vai ei. Oikaisujen määrä lehdessä ei kerro pelkästään huolimattomasta työstä vaan siitä, että oikaisupyyntöihin suhtaudutaan vakavasti. Toimitus korjaa virheitä myös oma-aloitteisesti huomatessaan virheen.

Julkisen sanan neuvosto käsittelee julkaisemisen rajoja journalistin ohjeiden lähtökohdasta. Kun puhutaan yhteiskunnallisen vaikutusvallan huipulla olevista ihmisistä, on selvää, että heidän tekemisensä kiinnostaa suurta yleisöä. Valtaan liittyy myös vastuu. Suurinta suomalaista valtaa käyttävien ihmisten tekemiset ovat suurennuslasin alla työtehtävissä ja sen lisäksi yksityisestikin. Valtiojohdon yksityisyyden suojasta lehtijutuissa ei päätä valtiojohto vaan esimerkiksi median tekemisiä ohjaavat medioiden omat sisäiset säännöt ja journalistin ohjeet.

Julkisen sanan neuvosto käsitteli keskiviikon kokouksessaan kahta kantelua, jotka sopivat tähän yhteyteen. Ensimmäisessä tapauksessa käsittelyssä oli Iltalehden julkaisema kuva yleisurheilukisojen katsomossa istuneesta presidentti Sauli Niinistön perheestä ja nimenomaan siitä, että kuvassa oli myös presidenttiparin poika. Kuvaamisesta ja sen julkaisemisesta ei päätä tasavallan presidentti vaan media. Presidenttikään ei voi päättää siitä, että haluaa vain itselleen mieluisaa näkyvyyttä.

Tässä tapauksessa JSN päätyi ratkaisuun, jonka mukaan presidentin pojan yksityisyyttä ei loukattu eikä siihen tarvittu huoltajan lupaa. Tämän pääkirjoituksen kirjoittaja osallistui ko. päätöksen tekemiseen. Vapauttava päätös syntyi äänestämällä.

Seiska-lehti sai vapauttavan päätöksen jutusta, joka loukkasi kantelun mukaan pääministerin ihmisarvoa seksualisoimalla tätä. Jutun keskiössä oli kadulla takaa päin otettu kuva trikoisiin pukeutuneesta pääministeri Sanna Marinista, jonka vartaloa jutun otsikossa ja tekstissä kommentoitiin. JSN:n enemmistö katsoi, että jutun näkökulma ja esitystapa olivat naista esineellistäviä, mutta sukupuolta ei tuotu esiin siinä määrin asiaankuulumattomasti tai halventavasti, että pääministerin ihmisarvoa olisi loukattu.

Valtiojohdon liikkumista ja tekemistä seurataan. Suomessa ollaan kuitenkin kaukana paparazzimaisesta journalismista, jossa pääministeriä tai presidenttiä ja erityisesti heidän perheitään jahdattaisiin jokaisessa kadunkulmassa, kaupassa tai kun lasta viedään päivähoitoon. Silloin puhuttaisiin kokonaan toisenlaisesta toiminnasta kuin vaikkapa suuresta yleisötapahtumasta, johon varta vasten mennään.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Lue myös juttu JSN:n toiminnasta ja puheenjohtaja Eero Hyvösen haastattelu.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »