tiistai 4.10.2022 | 03:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Energia-asiat näkyvät eduskunnan syyskaudella – Vaalien läheisyys alkaa vaikuttaa

Tiina Ojutkangas
Ti 6.9.2022 klo 20:00

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta torstaina eduskunnassa. Eduskunta aloitti tiistaina syysistuntokauden kesätauon jälkeen varsin tiukassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Kustannusten nousu huolestuttaa suomalaisia. Keskiössä on erityisesti sähkön hinta. Energia-asiat monipuolisesti käsiteltyinä näkyvät ja kuuluvat

Valtioneuvosto kertoi jo maanantaina, että pääministeri antaa ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin. Eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Vanhanen ennakoi, että yksi kiihkeimmistä keskusteluista käydään todennäköisesti ensi vuoden budjetin lähetekeskustelusta.

Tiistaina hallituksen hätärahoitus energiayhtiöille sai opposition tuen, mutta kysymyksiä luonnollisesti riitti. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) perusteli energiayhtiöiden kymmenen miljardin euron rahoituspaketin välttämättömyyttä. Oppositio halusi tietää muun muassa veronmaksajien riskeistä. Valtiovarainministeri muistutti, että paketin ehdot ovat niin tiukat, että ne kannustavat yhtiöitä etsimään rahoitusta ensiksi markkinoilta. Niin pitää ollakin esimerkiksi, että energiayhtiö ei voi jakaa bonuksia.

Kuuma aihe eduskunnassa oli myös Fortumin saama 2,35 miljardin laina. Vaikka päätöstä kyseisestä lainasta ei teekään eduskunta, oli osalla edustajista kova huoli siitä, jos rahat hupenevat saksalaisen energiayhtiön virheiden paikkaamiseen. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on kuitenkin muistuttanut, että lainan ehtojen vuoksi rahaa ei voi ohjata Fortumin suurimmaksi osaksi omistamaan energiayhtiö Uniperiin.

Syysistuntokausi jatkuu suoraan eduskuntavaaleihin asti. Nykyinen istuva eduskunta on toiminnassa tarvittaessa siihen asti, kun vaalitulos 5. huhtikuuta vahvistetaan. Eduskuntavaalit pidetään maaliskuussa, ja vaalien läheisyys tulee näkymään keskustelussa. Energia-asiat puhuttaisivat ihan syystä ilman vaalejakin.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Valtiovarainministerin mukaan paketin ehdot ovat niin tiukat, että ne kannustavat yhtiöitä etsimään rahoitusta ensiksi markkinoilta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »