tiistai 4.10.2022 | 04:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Hoitajamitoitus ei ole pelkkää desimaalia – Vanhukset ansaitsevat hoitonsa ja Suomen pitää pystyä järjestämään se

Tiina Ojutkangas
Ke 7.9.2022 klo 20:00

Hoitajamitoitus on kimurantti kysymys. Ratkaisulla on isommat ja monimuotoisemmat seuraukset kuin äkkipäätään tulee ajatelleeksi. Kysymys ei ole desimaaleista vaan ihmisistä hoitajina ja asiakkaina.

Valtaosa kansanedustajista ei kannata vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta luopumista, selviää Ylen kansanedustajakyselystä. Moni olisi sen sijaan valmis lykkäämään mitoituksen nostamista myöhemmäksi, uutisoitiin keskiviikkona.

Hoitajamitoitusta oli tarkoitus nostaa vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa 0,7 hoitajaan vanhusta kohden ensi vuoden huhtikuussa, mutta hoitajapula vaikeuttaa uudistuksen toteuttamista. Hoitajapulasta on puhuttu niin monta vuotta ilman konkreettisia ratkaisuja, että tilanteen ei pitäisi yllättää ketään.

Hoitajamitoituksen toteutumiseksi tarvittaisiin 3500 hoitajaa lisää. Nyt hoitajapulan ratkaisuiksi ehdotetaan joustamista hoitajamitoituksen lopullisesta aikataulusta sekä mitoitukseen laskettavan henkilöstön pätevyysvaatimusten höllentämistä.

Kun työväki ei riitä, tuntuu mahdottomalta toteuttaa uutta hoitajamitoitusta siitä huolimatta, että tavoite seitsemästä hoitajasta kymmentä ikäihmistä kohti on todella kohtuullinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) juuri julkaistujen ennakkotietojen mukaan uusia hoitajia pitää siis olla 3500 enemmän kuin nyt, jos uudistus toteutuu. Viime marraskuun laskelmien mukaan hoitajia olisi tarvittu vielä enemmän.

"Joustavamman henkilörakenteen käyttö" voisi helpottaa tilannetta, mutta asiaa ei ratkaista sillä, että kaikki mahdolliset vanhustenhoidossa olevat henkilöt lasketaan mukaan. Esimerkiksi hoiva-avustajien lisääminen voisi olla ratkaisu, mutta pelkkä nuppiluku ei riitä.

Perkaamista kaipaa uudistusesityksen mahdollinen vaikutus, että hoivakoteja jouduttaisiin sulkemaan tai hoivapaikkojen määrää vähennettäisiin. Tämähän ei auta kotona vaikeissa olosuhteissa hoivapaikkaa odottavia vanhuksia. Uudistuksen siirtäminen voi olla jonkinlaista ensiapua, mutta se ei voi olla lopullinen ratkaisu.

Vanhukset laitoksissa ansaitsevat mahdollisimman hyvää hoitoa. Niiden vanhusten, jotka eivät pysty elämään ihmisarvoista elämää kotona, on saatava hoivapaikka. Suomalaisen yhteiskunnan pitää pystyä ratkaisemaan ongelma, joka ei ole syntynyt yhtäkkiä. Vanhukset eivät ole se ongelma.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Tavoite seitsemästä hoitajasta kymmentä ikäihmistä kohti on todella kohtuullinen, vaikka nyt ei mahdollinen.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »