tiistai 4.10.2022 | 04:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Marinin biletys ei näy kannatuksessa – kansa pääsee vaikuttamaan suuriin asioihin kevään vaaleissa

Antti Savela
To 8.9.2022 klo 11:45 | päivitetty to 12:26

Politiikan seuraajat odottivat mielenkiinnolla tulevia kannatuslukuja sen jälkeen kun julkisuuteen tihkui tietoja, kuvia ja videoita pääministeri Sanna Marinin (sd.) vapaa-ajan vietosta. Ylen julkaisemassa viimeisimmässä kannatuskyselyssä äänestäjät näyttivät ottavan pääministerin toiminnan varsin asianmukaisesti ja rauhallisesti. Se ei käytännössä näy kannatuksessa. Ylen julkaisemassa eduskuntavaaligallupissa SDP:n kannatus laski mittausjaksolla 0,9 prosenttiyksikköä eli varsin marginaalisesti.

Kyselyssä piikkipaikalla on yhä oppositiopuolue kokoomus, jonka kannatus nousi 0,8 prosenttiyksiköllä ollen 24,2 prosenttia. Taaempana perussuomalaiset mittauttivat 16,2:n ja keskusta 11,7 prosentin kannatuksen.

Kesä ja bilekohu, oikeutettu tai epäoikeutettu, on nyt jäämässä taakse ja eduskuntavaaleihin valmistaudutaan politiikan kovilla peruskysymyksillä. Sillä miten hallitus onnistuu selättämään niin Venäjän hyökkäyssodan seuraukset kuin energiakriisin, tulee olemaan suuri merkitys kevään vaaleissa. Itse asiassa on vaikea muistella lähimenneisyydestä yhtä dramaattista ja vaikeaa alkavaa vaalivuotta, varsinkin kun menneet vuodet ovat olleet yhtä pandemian kanssa kamppailua.

Todennäköisesti oppositiossakin valmistaudutaan vaaleihin politiikan isot asiat edellä. Tähän näytetään olevan myös hallituksessa valmiita. Pääministeri antaa tänään iltapäivällä selonteon energiakriisistä eduskunnalle. Taustalla ovat Euroopan unionin komission esitykset suitsia energian hinnan nousua. Aikomuksena on talouslehti Financial Timesin ja uutistoimisto Bloombergin mukaan säätää hintakattoa paitsi Venäjältä ostettavalle kaasulle myös sähkön tukkuhinnalle ja samalla hillitä sähkön kuluttajahintoja. Unionin suunnittelemat otteet ja samalla Suomen ja Ruotsin päätökset taata kansalaistensa sähkönsaanti tilanteessa kuin tilanteessa ovat rauhoittanut markkinoita. Sähkön hintakatto on järeä, mutta perusteltavissa oleva keino taata kohtuuhintainen sähkö.

Politiikan agendalla syksyllä ja talvella on myös Suomen Nato-jäsenyyden vieminen maaliin. Naton jäsenet ovat maa toisensa jälkeen hyväksyneet Suomen ja Ruotsin hakemukset, mutta Turkista ei vihreää valoa ole edelleenkään tullut. Päinvastoin maa on uudistanut vaatimuksensa eräiden henkilöiden luovuttamisesta Turkkiin.

Energiakriisin hoidossa on jaossa sulkia hattuun. Tähän antoi vinkkejä myös Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä Keskipohjanmaan haastattelussa (KP 8.9). Huonosti hoidettuna energiakriisi keikuttaa hallituspuolueiden kannatusta ja vahvistaa oppositiota. Sen sijaan Nato-jäsenyys on kaikkien yhteisesti hyväksymä tahtotila, jossa puolueet eivät edes halua tehdä eroa toisiinsa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Energiakriisin hoidossa on jaossa sulkia hattuun. Natosta puolueet eivät halua tehdä eroa toisiinsa.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »