tiistai 6.12.2022 | 08:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Katariina Anttilan kolumni: Meistä on tullut sähköaddikteja puolihuomaamatta vain yhden sukupolven eliniän aikana

Pe 9.9.2022 klo 06:30

Näinä päivinä on tullut pohdittua suomalaisten sähkösuhdetta. Riippuvuus on syvä. Olemme addiktoituneet puolihuomaamatta vain yhden sukupolven eliniän aikana. Monet 70-vuotiaat suomalaiset ovat syntyneet koteihin, joissa ei ollut jääkaappia eikä pyykkikonetta.

Itselläni on hurmeinen muisto lapsuudesta: Veli nikkaroi puuautoa ja vuoli peukalostaan pään pois. Pikkupoika rämpi parkuen verstashuoneesta yläkertaan ja sai nikoteltua veren, rään ja kyynelten tulvan keskeltä hätääntyneen tunnustuksen: ”Kellariin jäi valot!”

Me 1970-luvun energiakriisin lapset ymmärsimme totta vie sähkön arvon. Sittemmin asenne on muuttunut löperömmäksi.

Laskepa huviksesi, kuinka monta sähköhärpäkettä kodissasi on. Jo heti aamutoimissa käytän kymmentä sähköä kuluttavaa apparaattia: herätyskello, hammasharja, hiustenkuivan, jääkaappi, kahvinkeitin, mikro, leivänpaahdin, tehosekoitin, kännykkä, tiskikone... Valoja napsuttelen asiaan kummempaa huomiota kiinnittämättä, vaikka tosiasiassa näkisin ihan hyvin puuhailla syysaamun kalpeassa kajossa.

Kesämökit ovat meille monille sähköttömyyden viimeisiä linnakkeita. Askeettinen lomaelämä on kuitenkin vain leikkiä ja eksotiikkaa ja tosiasiassa pelkkä illuusio. Mökkeilyyn varustaudutaan vuosi vuodelta tehokkaammilla varavirtalähteillä. Sähköä tarvitaan huviin ja välttämättömyyksiin. Aggregaatit hurisevat kesäyössä jalkapallon maailmanmestaruuskisojen loppuottelun aikaan. Uniapneaa sairastavat eivät voi lomailla ilman CPAP-laitteitaan...

Nyt Euroopassa on sota ja sähköstä on tullut sen tehokas ja pirullinen välikappale. Kun energian hinta moninkertaistuu ja saattaa jopa aika ajoin loppua, Putin horjuttaa Länsi-Eurooppaa perustavalaatuisella ja monisyisellä tavalla.

Erityisen polttava kysymys on, mitä tapahtuu meidän sähköaddiktien korviemme välissä. Miten se vaikuttaa vaikkapa äänestyspäätöksiin seuraavissa vaaleissa?

Askeettinen lomaelämä on kuitenkin vain leikkiä ja eksotiikkaa ja tosiasiassa pelkkä illuusio.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »