tiistai 4.10.2022 | 03:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Tiina Ojutkangas: Kuningatar oli sinnikkyyden ja omistautumisen perikuva – Surulliselta tuntuu, miten pieneltä Elisabet II huivissaan joskus näyttikään

Pe 9.9.2022 klo 15:10

Kuningatar Elisabet II:n menehtyminen torstaina tuntui ihan sydämessä asti. Maailman tunnetuimman ihmisen poismeno ei ollut valtava yllätys, kun ottaa huomioon 70 vuotta hallinneen kuningattaren korkean iän. Haurastuneesta terveydestä huolimatta oman aikakautensa merkittävä vaikuttaja teki töitä viimeiseen asti. Vielä tiistaina hän oli nimittämässä Liz Trussia Britannian uudeksi pääministeriksi Skotlannin kodissaan.

Buckinghamin palatsi tiedotti kuningattaren terveydentilasta tällä viikolla, mitä Britanniassa pidettiin poikkeuksellisena. Viimeistään siitä alkoivat spekulaatiot Elisabet II:n terveydentilasta.

Helmikuun 6. päivä tuli kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Elisabet kruunattiin kuningattareksi. Kukaan ei uskonut tämän nousevan valtaistuimelle, ja valmistautuminen vaativaan tehtävään tapahtui hyvin nuorena ja suoraan käytännössä.

Nykyään kuninkaalliset valmistautuvat tuleviin tehtäviinsä perusteellisesti valtavan tukiverkon avulla. Elisabetin kuningatarkoulu oli varmasti pitkä ja yksinäinen, täynnä uhrauksia, kompromisseja ja lopputuloksena suuri arvostus ja ihailu.

Kuningatar Elisabetin elämäntyötä muistetaan ja kunnioitetaan kaikkialla Britanniassa. Perjantaina soitettiin kirkonkelloja sekä Lontoossa että Windsorissa edesmenneen majesteetin kunniaksi. Ihmiset jättävät kukkia, kokoontuvat ja surevat.

Asiaan kuuluvat perjantai-iltapäivän kunnialaukaukset. Kellot soivat Westminsterissä, Pyhän Paavalin katedraalissa ja Windsorin linnassa. Brittiparlamentin alahuone muisti kuningatartaan. Parlamentin puhemies Lindsay Hoyle korosti Elisabet II:n valtakauden merkitystä Britannialle, Kansainyhteisölle ja koko maailmalle.

Elisabet II oli Yhdistyneen kuningaskunnan, useiden Kansainyhteisön maiden valtionpäämies ja Kansainyhteisön johtaja. Hänet tunnettiin kaikkialla maailmassa. Englannin uusi kuningas on Charles III. Elisabetin vanhin poika puolisoineen ei ainakaan vielä nauti samankaltaista ihailua kotimaassaan kuin äitinsä, mutta aika näyttää, millainen tulevaisuus kuningashuoneella on uuden hallitsijan aikakaudella. Nyt siihen valmistaudutaan.

Maailma muuttuu ja niin tekevät myös kuningaskunnat ja kuningashuoneet. Kuninkaallisten kustannuksia arvostellaan, valtiomuotoa pidetään vanhentuneena, kun todellinen valta Britanniassakin kuuluu muille. Kuningashuone on silti merkittävä osa historiaa, turvallisuutta, pysyvyyttä tässä sekavassa maailmassa.

Kaikesta huolimatta kuninkaalliset kiinnostavat. Myös suomalaiset seuraavat lähes hetki hetkeltä, miten tapahtumat etenevät saarivaltiossa.

Kuningatar Elisabetin poismeno tuntuu aidosti surulliselta. Kuin kaikkien yhteinen isoäitihahmo olisi poissa. Kotimaassaan Elisabet oli todellinen hallitsija, vaikuttaja, vakaa kuin kallio maailman, oman maansa ja oman perheensä historiallisina hetkinä.

On oikeastaan uskomatonta miettiä sitä, millaisen historiallisen aikakauden Elisabet II hallitsi, mitä kaikkea maailmassa tapahtui 96 vuoden aikana. Maailma oli kokonaan toinen, kun torstaina menehtynyt kuningatar syntyi vuonna 1926.

Kaiken vallan ja vaurauden keskellä Elisabet II oli ihminen, äiti, isoäiti. Miten surulliselta tuntuukaan, kun ajattelee, kuinka pieneltä hän joskus näytti milloin huivipäisenä tai hatussaan, yksin ihmistenkin keskellä.

On oikeastaan uskomatonta miettiä sitä, millaisen historiallisen aikakauden Elisabet hallitsi.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »