tiistai 4.10.2022 | 04:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan äänikolumni: Helsingin järjetön futisrähinöinti oli kuin toiselta planeetalta – Mellakkapoliisille tuskin on tarvetta tänään Jaron ja KPV:n paikallisderbyssä

Su 11.9.2022 klo 06:30

Kuuntele äänikolumni tästä (kolumni luettavissa alla):

Ei se yllätys ollut, pettymys kuitenkin. No, pullistelemalla pitää itsensä pienenä. Näin reagoin maanantaiseen välikohtaukseen Stadin derbyssä jalkapallon Veikkausliigassa.

Siltä varalta, että tapaus ei ole sinulle tuttu, kertaan tapahtumien kulkua. HIFK:n kannattajat – kyseenalainen ilmaus, kuten kohta messuan – olivat varastaneet HJK:n banderollin ja tuikkasivat sen tuleen.

Provokaatio puri HJK:n kannattajiin. Kenttätason mainosaidat saivat kyytiä, ilman täyttivät soihdut. Yhteenoton uhka oli ilmeinen, joten ottelu keskeytettiin vajaaksi kymmeneksi minuutiksi.

Estradille asteli mellakkapoliiseja hillitäkseen menoa. Siinä he onnistuivatkin. Ottelua pystyttiin jatkamaan.

Yhdentekevää ja laiha lohtu. Mieleeni ei jäänyt, kumpi teki enemmän maaleja, vaan kilpailu siitä, kumpi käyttäytyy huonommin.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Stadin derbyssä läikkyi. Ylilyönteihin oli varauduttu kohdentamalla runsaasti virkavallan resursseja tapahtumaan. Kauhukuvat valitettavasti toteutuivat.

Onko noin käyttäytyvä ihminen enää kannattaja? Minulle mieleen tulee henkilökohtaisten patoutumiensa purkaja, joka yhteisöä tai tapahtumaa hyväksikäyttämällä päästelee höyryjä. Sellaista ei kuulu päästää katsomoon vaan pitää porttien ulkopuolella. Lainsäätäjät, hoi!

Tiedän. Vain murto-osa joukkueiden kannattajista toimii noin. Nämä huligaanit tiettävästi olivat ja ovat ultrakannattajia.

Ultranhan voi suomentaa äärimmäiseksi. Kyllä, nämä jantterit ovat äärikannattajia mutteivät äärimmäisen kovia kannattamaan. Tai no, voivat olla, mutta keino osoittaa joukkueesta välittäminen on omituinen, valtavirrasta poikkeava, kaikki mahdolliset rajat ylittävä... ei hyväksyttävä.

Pieni joukko pilaa koko yhteisön maineen. Jos toikkaroinnin sanktiona on ottelun pelaaminen tyhjille katsomoille, huppupäät tulevat vieneeksi tuhansien ihmisten elämyksen – ja rutosti rahaa seuralta.

Isku todella voi olla imagovaikutukseltaan mojova lajille. Kyllä siinä potentiaaliset maksavat katsojat herkästi kaikkoavat. Mielikuvathan ovat sitkeitä.

Yhdenlainen derby nähdään tänään Pietarsaaressa, kun Jaro ja naapurikaupungin KPV kohtaavat jalkapallon Ykkösen ylemmässä jatkosarjassa. Verivihollisia ne tuskin ovat toisilleen, tuttuja paikallisvastustajia ainakin. Tuo ottelu ei ole niille sama asia kuin vaikkapa Järvenpään Palloseuran kohtaaminen.

Tohdin ennustaa, että ei siellä siltikään tarvita mellakkapoliisia, poliisikoiria ja raudanjäreitä otteita.

Tässä viesti faneille: Saa taputtaa ja pitää mökää, näyttää tunteensa. Eläkää mukana, mutta älkää nyt hyvänen aika toistenne lakanoita ja viirejä rupea polttamaan! Se on niin keskenkasvuista, vanhanaikaista ja noloa.

Junttien touhua.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »