tiistai 27.9.2022 | 07:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Emerituspelastusjohtajan mielipidekirjoitus Soiten pelastusjohtajan kelpoisuusvaatimuksista: "Näin pienessä laitoksessa pelastusjohtaja ei voi olla vain hallinnollinen johtaja"

To 15.9.2022 klo 00:00

Tuntuu ihmeelliseltä, ettei pelastusjohtajan kelpoisuusvaatimuksena pidetä alan ammattitutkintoa. Ajatelkaapa tilannetta esimerkiksi poliisijohdon kannalta. Olisi varsin hämmentävää, jos poliisiin ylimpää johtoon valittaisiin henkilö, jolla ei ole alan koulutusta.

Näin pienessä laitoksessa pelastusjohtaja ei voi olla vain hallinnollinen johtaja. Hän tulee vastaamaan kokonaisuuksista, johon kuuluu myös operatiivinen vastuu johtamis- velvoitteineen. Eikä vain operatiivinen vastuu, vaan vastuu myös mm. varautumisesta, palonehkäisystä, koulutuksesta, hälytysjärjestelmistä, sopimuspalokunnista jne. jne.

Vaikuttaa siltä, että eräät päättäjät eivät oikein tunnista tai tunne pelastustoimen kokonaiskuvaa ja sitä, mitä pelastuslainsäädännössämme on kelpoisuusvaatimuksista säädetty.

Pietarsaaren, Luodon ja Kruunupyyn irtoamisen myötä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta katoaa paljon tietoa ja ennen kaikkea osaamista. Nyt pelastusjohtajan valintakriteerien myötä suurena vaarana on, että tilanne heikkenee entisestään.

Vaikka en itse asukkaan Soiten hyvinvointialueella, olen Soiten asiakkaana ja Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen ensimmäisenä pelastusjohtajana asiasta todella hämmentynyt ja huolissani. Älkää aliarvioko pelastusalan ammattitutkintoa.

Kari Koskela

pelastusjohtaja, emeritus

Lue lisää aiheesta:

Matti Koiviston mielipidekirjoitus: Miksi pelastusjohtajalta ei vaadita alan tutkintoa?

Keski-Pohjanmaalla on avoinna pelastusjohtajan virka, mutta alan koulutus poistettiin kelpoisuusvaatimuksista: "Olisi typerää laittaa kelpoisuusvaatimukset oikein tiukiksi", sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innanen

#

Kommentoi 8 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »