tiistai 4.10.2022 | 04:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipidekirjoitus: Julkisen sektorin pitää laskea palvelujen todelliset kulut

Su 18.9.2022 klo 18:00

Julkisen sektorin rakennemuutoksesta ja sen tarpeellisuudesta on puhuttu jo kohta neljä vuotta. Mitään ei ole tapahtunut, ei edes suunnitelmia ole tehty!

Kun puhutaan yksityisten yritysten käytöstä julkisten palvelujen tuottamisessa, otetaan esille kustannukset yksittäiselle palvelun ostajalle. Näitä kustannuksia sitten verrataan julkisen puolen vastaaviin kustannuksiin.

Vertailuun otetaan mukaan se, mitä palvelu maksaa yksittäiselle ihmiselle tai perheelle! Mukaan ei lasketa sitä, mitä julkiset palvelut maksavat kunnalle tai valtiolle eli meille veronmaksajille.

Tiedetäänkö, mikä on esim. julkisessa sairaalassa yksittäinen toimenpiteen kustannus tai mitä maksaa kunnalle lastenhoitopaikka per päivä tai mitä maksaa kunnan vanhuksen hoivapaikka päivässä?

Jotta tämä saataisiin selville, niin julkisen sektorin pitää laskea kaikki kulut, samoin kuin tekee yksityinen toimija. Sairaalan kuluihin otetaan mukaan kaikki kustannukset: kiinteistön vuokra ja ylläpito, koko organisaation kulut hoitajineen ja lääkäreineen, organisaation johdon ja hallinnon kulut, koulutus, atk- ja ohjelmien kulut, huomioidaan henkilöstön sairastaminen yhtenä kuluna, työvälineet ja laitteet ym. pienemmät juoksevat menot.

Näin yksityinen puoli laskee kaikki menonsa ja sen mukaan hinnoittelee palvelujensa hinnat. Julkisen sektorin tuottamissa palveluissa nämä laskelmat olisi välttämätöntä myös tehdä! Sen jälkeen kustannuksia olisi helppo verrata molempien osalta, niin yksityisen kuin julkisen.

Kun tähän julkisen palvelujen kustannusavoimuuteen päästään, niin kunta voisi ostaa palvelut siltä toimijalta, mikä on edullisin, ja tarjota nykyisillä hinnoilla kansalaisille. Ja verovaroista maksetaan loput.

Tällä hetkellä julkinen taloutemme ”sakkaa” todella pahasti! Vaikka korona, puolustukseen satsaukset ja Ukrainan auttaminen otetaan huomioon, niin nykyinen hallitus ottaa uutta velkaa n. 20 miljardia ja pääosin se on mennyt julkisen sektorin palveluihin!

Näin ei voi enää jatkua. Julkiseen sektoriin täytyy saada kustannustehokkuutta ja vastuuta taloudenpidosta. On hyvä myös muistaa, että yksityisessä yrityksissä rahalla on aina omistaja, joka pitää huolen, että se riittää. Näin ei ole ollut nyt julkisella puolella moniin vuosiin.

Pasi Backman

puheenjohtaja

Liike Nyt Oulun piiri

Tiedetäänkö, mikä on esim. julkisessa sairaalassa yksittäinen toimenpiteen kustannus?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »