tiistai 6.12.2022 | 08:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustosen äänikolumni: Mummo ja ylpeä siitä

Su 18.9.2022 klo 06:30

Ei tietenkään pitäisi salaa kuunnella. Toisaalta yleisellä paikalla (kahvilassa) istuessa mihin korvansa laitat?

Viereisessä pöydässä kaksi ikäistäni naista, voisin jopa väittää että muutamia vuosia minua vanhempia, keskustelivat kauhistuneena kuulemastaan mummottelusta.

Toinen naisista sanoi ystävälleen, että voi kauhia, kuinka vanhalta minä jo näytän? Kaupassa pikkupoika oli sanonut äidilleen, että tuo takanamme oleva mummo ostaa kukkia.

Toinen nainen kiiruusti selvensi ystävälleen, että nyt oli pikkupojan arviointikyky mennyt metsään, ystävättären mielestä nainen näytti kaikkea muuta kuin mummolta.

Jäin miettimään.

Mikä peeveli siinä muka on, että mummoja pidetään parasta ennen päivänsä niin jo nähneenä?

Miksi me mummot tai mummoikäiset itse lähdemme itseämme arvottamaan huonommaksi?

Mitä ylipäätään tarkoitetaan mummolla ja mummomaisuudella?

Minä tulin ensimmäistä kertaa mummoksi hiukan alle nelikymppisenä. Nyt voin jo rintaa röyhistellen sanoa, etten ole yksinkertainen mummo ollenkaan, olen kolminkertainen mummo.

Jos joku pikkulapsi minua mummottelee, olen varma, että hän tunnistaa tarinoita täynnä olevan naisen, jonka taskuista löytyy melkein aina jotakin yllätyksiä. Tunnistaa mummon, jonka kanssa voi ajaa lujaa autolla, kuunnella täysillä musiikkia, hakea laitumelta lampaita ja nuuskutella hajuvesiä.

Tottakai, minun ja kenties sinunkin kokemus mummoista on erilainen. Ja niinhän se menee jokainen mummo on erilainen.

Ei kai tuo toistaan huonommaksi tee istuuko kiikkustuolissa Siionin virsiä vedellen vai juokseeko legginseissä rannalla korvakuulokkeissaan punkkia kuunnellen.

Eikö sitä voisi ajatella, että naisen mummottelu kertoo siitä, että hänestä huokuu tieto ja kokemus. Mummo eli "Tuossapa on kaiken tietävä ja osaava naispuoleinen henkilö, varmasti osaa tehdä hyvää ruokaa ja hoidella jos minkälaisia eteen tulevia pulmia.".

Me mummot voisimme halutessamme kursailla, että ei me nyt ihan kaikkea tiedetä, eikä osata, kun ollaan jo osa osaamisestamme unohdettukin.

Ei loukkaannuta mummotteluista, vaan röyhistetään rintaa ja sanotaan, että mummot, fammut, tummut, muorit rulettaa!! ja vaarit kans.

Ei ikääntyminen ole kirosana, eikä mummottelu haukkumista.

Mummoksi mummon tunnistaa, ei jälkikasvun runsaudesta, vaan silmäkulmien ja nenän varren naurunkruntuista.

Voi kauhia, kuinka vanhalta minä jo näytän!?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »