tiistai 4.10.2022 | 02:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukija perää mielipidekirjoituksessa matematiikan imagonkohotusta: "Älyllinen ponnistelu ja matemaattisiin aineisiin panostaminen eivät ole median eivätkä päättäjien suosiossa"

Pe 16.9.2022 klo 20:00

"Suuri osa suosittujen lukioiden opiskelijoista on tyttöjä", kertoi Yle 13.9.2022. Juttuun haastatellun professori Katariina Salmela-Aron mukaan olisi tärkeä tunnistaa ja ymmärtää syitä, jotka johtavat lukioiden tyttövaltaisuuteen. Hänen mukaansa siitä voivat kärsiä sekä pojat että tytöt.

Syitä suosittujen lukioiden tyttöistymiseen on useita. Media korostaa musiikkia, taiteita, humanistisia aineita sekä muuta kivaa ja viihteellistä. Ylen uutisissa ja lehdissä on Kulttuuriuutiset ja Urheilu-uutiset. Älyllinen ponnistelu ja matemaattisiin aineisiin panostaminen eivät ole median eivätkä päättäjien suosiossa. Tubettavat julkkikset ovat isosti otsikoissa. Matematiikkaa pidetään yleissivistystä rapauttavana.

Ylen sivulta on luettavissa professori Kari Enqvistin kolumni Yleissivistykseen tarvitaan myös matematiikkaa. "On ihan perusteltua painottaa korkeakouluvalinnoissa matematiikkaa. Yhtälöitä ei kenenkään tarvitse muistaa, mutta jokaisen tulisi ymmärtää luonnonlakien merkitys historian virrassa", Enqvist kirjoittaa. Tällaista matematiikan imagon kohottamista tarvitaan lisää.

Pahoinvointiuutisoinnista on tullut muoti-ilmiö varsinkin Ylen uutisissa. Hyvä on ongelmista kertoa, mutta jatkuva uutisointi voi ruokkia pahoinvointia lisää. Pitäisikö paljastaa ilmiön lisääntymisen todellisia syitä ja yrittää korjata niitä? Viihde ei ole parasta lääkettä, vaikka siihen tuntuu uskovan verovaroilla kustannettu Yle.

Kun olimme koulussa, ei kukaan aikuinen tullut kertomaan, että pitää välillä latautua, etsiä itseään ja ihmetellä, kuka minä olen, eikä hengailuntarpeestakaan puhuttu. Piti lukea ja tehdä töitä.

Tottuvatko nuoret jo lapsesta lähtien liian helppoon elämään. Ei tarvitse ponnistella oppimisensa eteen kuten sodanjälkeisen sukupolven. Silloin monet meistä joutuivat oppikouluun vieraalle paikkakunnalle. Ei ollut kouluruokailua ja oli huolehdittava kaikesta, asunnon lämmityksestä ja veden kaivosta kantamisesta lähtien. Siinä kehittyi sisua ja ajatteli, että "kyllä se aurinko paistaa vielä risukasaankin".

Nyt ovat lauantait vapaita ja pitkät lomat. Eikö mikään riitä akkujen lataamiseen?

Meidän piti kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa kaikki aineet yhdellä kertaa. Kirjoitin kaikki kuusi. Pitkä matematiikka jännitti vähiten, koska se siihen aikaan iskostettiin päähän ymmärryksen kautta.

Matematiikan opiskelu opetti keskittymiskykyä, pitkäjänteisyyttä ja loogista ajattelua. Niistä taidoista oli paljon apua muidenkin oppiaineiden opiskelussa. Todistusvalinta yliopiston mielenkiintoiselle ja hyvin työllistävälle opiskelualalle kruunasi aherruksen.

Nykyään matematiikka on matikkatädille viihdettä. Toivottavasti siitä puhutaan pian myös eduskunnan kyselytunneilla! Jonkun pitäisi huolestua matemaattisten aineiden opiskelija- ja opettajapulasta.

Alli Huovinen

matikkatäti

Älyllinen ponnistelu ja matemaattisiin aineisiin panostaminen eivät ole median eivätkä päättäjien suosiossa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »