tiistai 6.12.2022 | 08:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Päätoimittajalta: Tuntuu uskomattomalta, että sairaanhoitaja jaksaa huolehtia myös omaisen hyvinvoinnista

La 17.9.2022 klo 20:00

Suomessa on hoitoalan kriisi. Potilasturvallisuuslaista on päästy sopuun. Käräjäoikeus kielsi kolmen sairaanhoitopiirin teho-osastojen lakot. Työehtosopimusneuvottelut jatkuvat. Tässä kuluneen viikon otsikoita ja aiheita.

Lähestyn hoitoalan kriisiä henkilökohtaisesta näkökulmasta tässä Päätoimittajalta-kirjoituksessa. Hoitoala ei eroa muista ammateista siinä, että työtä tekee joukko erilaisia ja työhönsä eri tavalla suhtautuvia ammattilaisia. Monet ovat hyvin motivoituneita, omistautuneita, selvästi oikealla alalla silloinkin, kun työtä on enemmän kuin yksi ihminen jaksaa kantaa.

Käsittämättömällä tavalla jotkut sairaanhoitajat ja muu henkilökunta jaksavat keskustella potilaan kanssa, lohduttaa, ymmärtää, kannustaa silloinkin, kun luultavasti tekisi mieli juosta jo seuraavaan tehtävään.

He jaksavat puhua ja lohduttaa sen lisäksi, että hoitoalan ammattilaiset tekevät sitä varsinaista hoitotyötä, antavat lääkkeitä, tekevät oikeita asioita, taustoittavat potilaan tilannetta lääkärille, tuovat ruokaa, mitä kaikkea työhön kuuluukaan.

Olen viettänyt tänä kesänä enemmän aikaa sairaalassa kuin luultavasti koko elämäni aikana yhteensä. En ole ollut potilaana vaan omaisena rakkaan läheiseni, 97-vuotiaan isäni vierellä. Muuttaa perspektiiviä, kun katsoo sairaalan toimintaa sisältä. Jokainen hyvä kohtaaminen korostuu. Jokainen huonosti sujunut tilanne tuntuu moninkertaisesti pahalta.

Lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) oli sitä mieltä, että hoitajien aikaa menee liikaa tietokoneen ääressä. "ATK tarkoittaa nykyään automaattista työajan kaksinkertaistamista."

Kun puhutaan hoitajapulasta, tulisi asiaa tarkastella myös siitä näkökulmasta, meneekö aika oikeisiin asioihin. Sitä ei yksittäinen hoitaja kuitenkaan yleensä ratkaise. Mutta kyllä jokainen hoitajakin vaikuttaa siihen, millä intensiteetillä potilaansa asioihin paneutuu tai ärsyyntyykö pyynnöstä saada vettä tai siitä, että omaisella on kysyttävää.

Kuvittelen olevani sairaalan näkökulmasta hyvä, mutta vaativa omainen. Pidän paljon yhteyttä, olen varsin paljon paikalla, osallistun ruokailuun ja autan sellaisissa askareissa, joissa se on sallittua. En kuvittele olevani asiantuntija muuten paitsi omaiseni tunteissa, tunnelmissa ja taustoissa. Tiedän, mikä on ollut normaalia aikaisemmin ja että korkea ikä ei ole selitys kaikkeen.

Haluan, että omaisestani välitetään ja että hän saa hyvää hoitoa. Erityisen huonosti siedän kärsimättömyyttä tai välinpitämättömyyttä, jos sellainen kohdistuu potilaaseen. Iloitsen, kun lähimmäinen saa ystävällistä ja välittävää sekä tietysti asiantuntevaa hoitoa.

Parhaimmillaan hoitohenkilökunta tukee omaistakin. On häkellyttävää, että joku huolehtii omaisen jaksamisesta, liian pitkästä sairaalapäivästä tai ruokailusta. Sellaisia hoitajia on Suomessa tuhansia ja taas tuhansia. Kallisarvoisia ammattilaisia.

Silti olen sitä mieltä, että potilasturvalakia tarvitaan. Ei voi olla koskaan oikein, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteella uhkaillaan puolin tai toisin. Akuutti kriisi on ratkaistava. Sen lisäksi on ratkaistava koko terveydenhuollon kriisi, esimerkiksi vanhustenhoidon mahdottomalta kuulostava tilanne.

Sellaisia hoitajia on Suomessa tuhansia ja taas tuhansia. Kallisarvoisia ammattilaisia.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »