tiistai 6.12.2022 | 08:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Työelämä ja odotukset muuttuvat – Miten hienoa, kun työn ja muun elämän saa soviteltua yhteen

Tiina Ojutkangas
Ma 19.9.2022 klo 06:00 | päivitetty ma 07:35

Yhä useampi ala ja yritys potevat työvoimapulaa. Nyt kilpaillaan hyvästä työvoimasta varsin uudenlaisilla keinoilla.

Kärjistetysti sanottuna pelkkä vakituinen työ ja työehtosopimuksen mukainen palkka eivät riitä, kun elämältä halutaan toisenlaisia asioita kuin aiemmat sukupolvet ovat pitäneet ihanteenaan. Omien rajojen vetämisestä on tullut normaalia. Opiskelijatkin haluavat lomaa ja vapaaviikonloppuja ja se kerrotaan kesätöissäkin.

Milleniaalien eli 1980–1995 syntyneiden on sanottu suhtautuvan työhön eri tavalla kuin vanhempansa. Työelämän tutkija Sirpa Syvänen Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksesta arvioi tämän päivän Keskipohjanmaan digijutussa, että jos työolot eivät ole kunnossa, nuoret ottavat ja lähtevät nopeammin kuin aikaisemmat sukupolvet. Tämä näkyy varsinkin nyt, kun monella alalla on työvoimapula.

Syväsen mukaan vanhemmille ikäluokille työelämä on tällä hetkellä niin kuormittavaa, että "nostetaan kytkintä". Tämäkin on tietysti kärjistys. Työt, olosuhteet ja ihmiset ovat keskenään erilaisia.

Ihmiset ovat kuitenkin yhä pitempään töissä eikä hektinen tahti ota aina huomioon erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten voimavaroja. Lapsiperheissä joustot ja tarpeet siihen kohdistuvat usein lastenhoitoon sekä kodin ja työn yhdistämiseen. Korona-aika näytti sen, että monia töitä voi tehdä tarvittaessa etänä tai monipaikkaisesti.

Erilaiset joustot ovat omiaan mahdollistamaan elämäntilanteen mukaisen työnteon, minkä seuraukset voivat näkyä myönteisesti tekijälle ja työnantajalle. Työehtosopimukset ja yritysten käytännöt antavat monenlaisia mahdollisuuksia. Avoin ilmapiiri ja hyvä keskusteluyhteys helpottavat asioiden puheeksi ottamista. Miten kannustavaa onkaan, kun elämän ja työn saa soviteltua onnistumaan.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

//Lisätty linkki aihetta käsittelevään juttuun 19.9. klo 7.35//

Nykyajan työtahti ota aina huomioon erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten voimavaroja ja toiveita.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »