tiistai 6.12.2022 | 08:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Suomen pienin kestävä susikanta olisi 500 sutta – Länsi-Suomen sutta vaikea metsästää kun sen perimä on muutenkin rapistumassa

Antti Savela
Ti 20.9.2022 klo 19:00 | päivitetty ti 20:01

Luonnonvarakeskus kertoi maanantaina (KP 20.9) tutkimuksestaan susikannan määrästä ja laadusta. Tutkimus oli laaja ja kattava ja se kesti kaksi vuotta. Tieteelliseen selvitystyöhön osallistui Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden lisäksi asiantuntijoita Oulun ylipistosta ja ulkomailta. Tuloksena oli kaksi merkittävää löydöstä: Tutkimuksen mukaan pienin kestävä susikanta Suomessa olisi 500 sutta, tätä petomäärää perustellaan nimen omaan geeniperimän turvaamisella. Tutkijat havaitsivat lisäksi, että Länsi- ja Itä-Suomen sudet ovat eriytyneet omiksi populaatioikseen, ja läntisessä populaatiossa on menossa geneettinen rapistuminen.

Maa- ja metsätalousministeriölle sekä sidosryhmille kuten metsästäjille ja luonnonsuojelijoille tutkimuksesta on paljon hyötyä. Nyt susikannan koosta ja sen elinvoimaisesta tasosta ei pitäisi tulla suurta väittelyä. Vastuulliset metsästäjät kyllä tätä tietoa kunnioittavat. Silti tämäkään tutkimus ei sulje pois eikä se saa sulkea pois maaseudulla tapahtuvia tosiseikkoja ja niistä puhumista. Viime heinäkuussa metsästäjät ampuivat vahinkoperusteisella poikkeusluvalla yhden suden Kannuksessa. Se oli aiheuttanut vahinkoa lammastilalla. Tämän jälkeen on maakunnasta raportoitu ainakin kahdesta koiravahingosta. Millä tavalla nämä kaksi tosiseikastoa, lajitutkimus ja siihen liittyvä suojelu ja käytännön elämä, voidaan sovittaa yhteen, sitä pohtii MMM:n johtama kannanhoitosuunnitelma. Sen päivittämiseen osallistuu suuri joukko kansalaisjärjestöjä ja viranomaisia.

Kovin merkittävä ennustaja ei tarvitse olla otaksuessa, että tulevana talvena ei susikantaa harvenneta kuin vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla. Niitä myönnetään vain tarkan harkinnan jälkeen. Varsinaista kannanhoidollista metsästystä ei tulevana talvena todennäköisesti järjestetä. Sekin jää nähtäväksi, miten valtiovalta reagoi läntisen Suomen susikannan geneettiseen rapistumiseen. Kanta tarvitsisi uutta verta, mutta Luken mukaan itäisestä kannasta ei riitä länteen lähtijöitä. Nykyinen kolmen suden vuotuinen muuttoliike ei riitä parantamaan tilannetta.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Nyt susikannan koosta ja sen elinvoimaisesta tasosta ei pitäisi tulla suurta väittelyä. Myös metsästäjät kunnioittavat tätä tietoa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »