tiistai 6.12.2022 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Jätetyn naisen yksinpuhelu

Jean Cocteaun teatteriin vuonna 1930 luoma monologi Ihmisen ääni kuuluu yhä voimallisena.

Hannu Björkbacka
To 29.9.2022 klo 11:00

★ ★ ★ ★

Ihmisen ääni. Ohjaus Charles Gonzalés, 2021Yle Teema to 29.9. klo 21.13/Areena

★ ★ ★ ★ ★

Ihmisen ääni.Ohjaus Pedro Almodóvar, 2020Yle Teema pe 30.9. klo 21.00/Areena

Terhi Panula on varmasti ollut teatterin lavalla lyömätön Jean Cocteaun monologissa Ihmisen ääni vuonna 2019. Tulkinnan lihallinen kiihko välittyy tv-versiossakin, jonka on tehnyt sama Charles Gonzalés kuin näytelmänkin. Ranskalaisohjaaja, suomalaisnäyttelijä ja Kansallisteatteri ehtivät tekstin pariin ennen Pedro Almodóvaria, joka toteutti hänkin omintakeisen tulkinnan elokuvaksi Tilda Swintonin kanssa. Voimaduon yhteistyö vauhditti klassikon paluuta teattereihin muuallakin. Ruth Wilson esitti jätettyä, miehelle tuskaansa puhelimessa purkavaa naista keväällä Lontoossa – arvostelijoiden haukkumassa esityksessä.

Terhiä ja Tildaa ei voi haukkua! Panula antaa kaikkensa, niin äänellisesti kuin visuaalisesti. Kaupungille, satamaan sekä teatterilavasteisiin sovitetussa yksinpuhelussa kamera tarkentaa näyttelijän punaiseen huiviin ja kevätauringon hyväilemiin hiuksiin. Katsojaa harmittaa, että Takiaispallon (1970) lumovoimaista tähteä on viime vuosikymmeninä käytetty niin vähän isoissa rooleissa tv-sarjoissa tai elokuvissa.

Kun Kansallisteatterin versiossa lähtevän miehen rakkauskirjeet sullotaan keltaiseen kassiin, Pedro Almodóvarin espanjalaisessa lyhytfilmissä, joka on ohjaajan ensimmäinen englanniksi puhuttu elokuva, laukku vaihtuu Chaneliin. Almodóvarin myöhäisteokset huokuvat tyylikkyyttä. Lavastuksissa ja puvustuksissa on rinta rinnan huippumuotia ja modernia taidetta. Silmä viihtyy ja mieli virkistyy.

Jos haluaa tietää, miksi Tilda Swinton on aikamme suuria näyttelijöitä, se käy selville tästä puolen tunnin pikakurssista. Tähti kiihdyttää sekunnissa nollasta sataan, mutta aina tekstin pohjalta perustellusti. Alkutilanne on Cocteaulta, muoto ja vuorosanat puhdasta Pedroa keventävää huumoria myöten. Ihmisen äänessä nainen jätetään, mutta uhriksi hän ei nykysovituksissa suostu jäämään.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »