tiistai 6.12.2022 | 15:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Hyvinvointivaikuttaja Pippa Laukkaa huolettaa väärinymmärtäminen niin somessa kuin lääkärin vastaanotolla – Mieleen tulee vanhan sukkamainoksen ärhäkät terrierit

Su 25.9.2022 klo 09:00

Tuskin olen ainoa, joka lehteä lukiessa useammin huokailee kuin hymyilee. Terveydenhuollon ammattilaisena sitä pohtii monia asioita, varsinkin kun seuraa itselleen tutun alan kipukohtia. Loppuunajetut työntekijät, väestön ikääntyminen, lihavuusepidemia ja koronapandemian siivittämä hoitovelka osoittavat, että järjestelmä on jo nyt ylikuormittunut eikä helpotusta ole näköpiirissä.

Kun keskustellaan hyvinvointivaltion keskeisistä aiheista, terveydenhuolto kuuluu keskusteluun olennaisena osana. Terveydenhuolto ei ole irrallinen saareke vaan olennainen osatekijä, kun puhutaan politiikasta, tasa-arvokysymyksistä tai ilmastonmuutoksesta. Kestävä taloudenpito edellyttää, että ihmisistä pidetään huolta jatkossakin ja heitä tuetaan kaikissa elämän eri vaiheissa.

On toinenkin asia, joka terveydenhuoltoon liittyvien haasteiden ohella huolettaa. Se on yleinen keskusteluilmapiiri. Trendinä tuntuu olevan väärinymmärtäminen ja olkiukkoteorioiden rakentelu. Olkiukolla tarkoitetaan sitä, että vastapuolen varsinainen näkemys tai argumentti jätetään huomiotta ja korvataan sen yksinkertaistetulla tai vääristellyllä irvikuvalla.

Toisen tarkoituksella väärinymmärtäminen johtaa yleensä siihen, että syntyy kuppikuntia, polarisaatiota ja kuiluja eri tahojen välille. Sosiaalisessa mediassa kärjistynyt keskustelukulttuuri on erityisen korostunutta eikä ole aihetta, mistä joku ei keksisi loukkaantua ja vetää sitä kuuluisaa hernettä nenään.

Potilaasta on tullut asiakas ja lääkäristä konsultti, jonka palveluja asiakas hankkii.

Me 80-lukuun mennessä aikuistuneet muistamme hyvin sukkamainoksen, missä ärhäkät terrierit vetivät sukkaa hampaat irvessä eri suuntiin. Tämä mainos nousee mieleen, kun seuraa riitelyä terveydenhuollon resursoinneista, palkkauksesta ja ylipäätään työn arvostuksesta.

Väärinymmärtämistä tapahtuu myös lääkäreiden vastaanotoilla. Ainakin osittain tämä liittyy internetistä saatavan tiedon karttumiseen. Potilaat ovat alkaneet hakea ja kerätä tietoa internetin syövereistä. Sen myötä ammattihenkilön ja potilaan roolit ovat tasa-arvoistuneet ja esimerkiksi lääkäreiden viestintää on alettu ihan eri tavalla haastaa.

Vastaanotot ovat sähköistyneet – sekä tunnelmaltaan että potilastietojärjestelmiltään, joista on tullut ammattilaisen tiivis työpari. Potilaasta on tullut asiakas ja lääkäristä konsultti, jonka palveluja asiakas hankkii.

Internetin myötä päivänvalon näki myös maailman kuuluisin lääkäri, tohtori Google. Sinäkin olet saattanut käydä hänen vastaanotollaan.

Kuvitellaanpa tilanne. Stressaavan työviikon päätteeksi istut sohvalla, kun yhtäkkiä sydän alkaa hakata. Otat läppärin syliin ja syötät hakusanat: ”miksi sydän hakkaa”. Kohta edessäsi on sekalaisia diagnoosivaihtoehtoja kuten sydäninfarkti ja kammiovärinä, eikä vaarallinen Wolf-Parkinson-White-syndroomakaan ole siltä istumalta poisluettu.

Rauhoittuiko mieli? Entä sydän? Todennäköisesti ei. Kun netistä löytyy kuolettavia diagnooseja, moni ahdistuu. Vaikka verkossa on paljon hyvää ja tärkeää tietoa esimerkiksi vertaistukiryhmien keskustelupalstoilla, on myös paljon väärää tietoa.

Toisin kuin kaikkeen internetissä olevaan, lääkärin ja hoitoalan ammattilaisen tietoon tulee voida luottaa. Nyt jos koskaan terveydenhuollossa tarvitaan tutkittua tietoa, aitoja kohtaamisia ja ennen kaikkea yhteiseen hiileen puhaltamista.

Jotta terveyspalvelut voidaan Suomessa toteuttaa hyvinvointivaltion edellyttämällä tavalla, tarvitaan kipeästi myös tahtoa ymmärtää oikein sekä olemassa olevaa tietoa että myös niitä ihmisiä, jotka eivät aina jaa samaa mielipidettä.

Pippa Laukka

kuntayhtymän terveysjohtaja

(Vihti ja Karkkila),

urheilulääkäri

ja Helmareiden lääkäri

Keskipohjanmaa julkaisee viikonloppuisin näkökulmakirjoituksia, joissa käsitellään ihmissuhteita, hyvinvointia, rahaa ja taloutta sekä metsästystä.

Lue täältä Pippa Laukan aiemmat näkökulmakirjoitukset.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »