tiistai 4.10.2022 | 03:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Historia on todistanut, että energiakriisin vaikutukset ulottuvat pitkälle tuleviin vuosikymmeniin

Pe 23.9.2022 klo 20:00

Koko Eurooppaan iskenyt energiakriisi nostaa vanhemmille sukupolville mieleen 1970-luvun öljykriisin. Tuolloin energiaa säästettiin monin eri tavoin, kun valtioneuvoston päätöksellä käynnistettiin maanlaajuinen puolivuotinen energiansäästökampanja. Sisäasiainministeriön antamat määräykset olivat voimassa joulukuusta 1973 toukokuun 1974 loppuun.

Määräysten mukaan asuin- ja toimistohuoneiden ylin lämpötila sai olla enintään 20 astetta, myymälöiden ja työhuoneiden 18 astetta sekä varastojen ja teollisuustilojen 16 astetta. Autotallien lämmitys kiellettiin eikä autojakaan saanut lämmittää alle kymmenen asteen pakkasella. Julkisessa liikenteessä moottoriteiden valaistus kiellettiin. Näyteikkunoista sammutettiin valot kun kaupat sulkivat ovensa.

Nyt muistellaan myös kevään 1977 sähkölakkoa, joka kesti vajaat viisikymmentä päivää ja aiheutti sähkökatkoja pitkin maata. Lakko alkoi voimaloista, mutta laajeni tukilakkojen kautta koko teollisuuteen.

Energiakriisillä oli paljon pidemmät vaikutukset kuin vain tuo puolen vuoden poikkeusaika. Taloja eristettiin jopa liikaa. Ikkunoiden kokoa pienennettiin ja uusiutuvan energian kehitys sai uutta vauhtia.

Tuleva talvi tuo mukanaan samoja elementtejä kuin viisi vuosikymmentä sitten. Villapaidat ja -sukat ovat kovaa valuuttaa. Sähkösaunaa ei kannata lämmittää turhaan. Entisestä on myös opittu. Kosteusongelmia ei kannata hankkia esimerkiksi säästämällä kylpyhuonetilojen lattialämmöstä tai ylipäätään laskemalla talviasuttavien vapaa-ajan rakennusten lämpötilaa liian alas.

Tämänkin energiakriisin vaikutukset tuntuvat vielä vuosikymmenten jälkeen. Osa olisi tapahtunut ilman energiakriisiä, sillä maailmassa eletään myös vielä pahempaa ilmastokriisiä.

Rakentamisessa otetaan huomioon nykyaikaiset keinot vaikuttaa elämisen kustannuksiin. Esimerkiksi älytalot lienevät tulevaisuuden normi. Myös vanhoihin rakennuksiin voidaan lisätä älyä, jonka avulla voidaan lisätä sähkön kulutusjoustoja eikä sähkön tuotantoa jouduta lisäämään.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muistuttanut, että nykymaailmassa, jossa olemme entistä enemmän riippuvaisia sähköstä, olisi varauduttava myös siihen, ettei sitä välttämättä syystä tai toisesta ole saatavilla pitkään aikaan. Myös sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja aiheuttavat ongelmia Suomessakin. Rakennuskanta ei saa muuttua liian tekniseksi. Pärjättävä on myös tilanteessa, jossa katkos voi kestää päiväkausia. Tällainen katkos ei saisi aiheuttaa esimerkiksi rakenteiden kostumista ja siitä seuraavaa homehtumista.

Korona pani suomalaiset viihtymään kotioloissa ja lähiluonnossa. Energiakriisi jatkanee kotoilun merkitystä. Jo nyt esimerkiksi tulevan talven laskettelurinteiden yrittäjät kauhistelevat kustannusnousua. Tiistaina Suomen yrittäjät julkaisi artikkelin, jonka mukaan nykyisillä sähkön pörssihinnoilla ensi talven lumetus maksaa lähes kymmenkertaisesti viime vuoteen verrattuna, eli noin 1,5-kertaisesti viime vuoden liikevaihdon verran, jos lumetetaan saman verran kuin viime talvena. Myös mökkien lämmitys syö energiaa. Kuinka paljon kustannukset voidaan ottaa kuluttajan pussista ilman, että perhe valitseekin lomakohteekseen oman kodin?

Tiina Ruotsala

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Tuleva talvi tuo mukanaan samoja elementtejä kuin viisi vuosikymmentä sitten.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »