tiistai 4.10.2022 | 03:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hallitukselta tulossa periaatepäätös: venäläismatkailijoiden liikkuminen rajan yli voidaan estää

STT\, Sanna Nikula, Nina Törnudd, Antti Autio, Terhi Riolo Uusivaara
Pe 23.9.2022 klo 19:56 | päivitetty pe 20:12

Helsinki

Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittaminen on nousemassa keinoksi kiristää merkittävästi venäläisille myönnettävien viisumien antamista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että viranomaiset voivat tulossa olevan hallituksen periaatepäätöksen nojalla estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Haaviston mukaan venäläisten viisumeita koskevat rajoitukset voisivat astua voimaan ensi viikolla.

Linjauksen teki tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva. Linjauksen mukaan valtioneuvosto antaisi periaatepäätöksen asiasta.

Uusi linjaus perustuu Schengen-säännöstön tulkitsemiseen uudella tavalla Venäjän osittaisen liikekannallepanon jälkeen uuden tilanteen perusteella. Schengen-säännöstössä on viittaus, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää myös sillä perusteella, että hän vaarantaa kohdemaan kansainvälisiä suhteita.

Haavisto kertoo, että päätös on tällä hetkellä valmistelussa ja se auttaa sekä rajaviranomaisia että ulkoministeriötä viisumiviranomaisena ottamaan huomioon nykytilanteen.

– Päätöksen pohjalta viranomaiset voivat estää kokonaan matkailijoiden eli turismin perusteella Suomeen pyrkivien henkilöiden liikkumisen. Ja viisumit voidaan yksilöllisesti myös kumota Suomen rajalla, silloin kun niiden myöntämistä koskevat edellytykset eivät enää täyty, Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa myös viisumien vastaanotto voidaan keskeyttää tai sitä voidaan voimakkaasti rajoittaa, lukuun ottamatta joitakin erityisryhmiä. Niihin kuuluvat sukulaiset, sukulaisvierailut, opiskelu, työnteko ja kuljetusalan työntekijät.

Haavisto sanoo, että myös olemassa olevien viisumien osalta harkinta tehdään nyt uudestaan.

– Voidaan tehdä merkintä sitten henkilön yrittäessä rajan ylitystä, että tämä aikaisempi peruste viisumin myöntämiselle ei enää ole validi. Eli pelkällä turismin perusteella ei Suomeen pääse. Tämä koskee sekä Suomen myöntämiä että muiden myöntämiä viisumeita.

Läpikulkumatkailu Suomen kautta lisääntynyt

Haavisto kertoo, että perjantaina kuultiin asiassa myös Suomen turvallisuusviranomaisia.

– Arviot siitä ovat edelleen samanlaisia, että suoraan Suomeen kohdistuvaa uhkaa ei ole. Suomen rajalla ei ole nähty mitään turvallisuuspoikkeamia. Rajaliikenne, sikäli kun sitä on, toimii normaalisti. Minkäänlaista turvallisuusuhkaa sen osalta ei ole havaittu.

– Ollaan kuitenkin pantu merkille, että tämä Venäjän liikekannallepano on jonkin verran lähtenyt lisäämään läpikulkumatkailua Suomen kautta. Ja katsomme, että se aiheuttaa tällä hetkellä tarpeetonta haittaa Suomen kansainväliselle asemalle ja suhteille.

Niinistön mukaan kaikki torjutaan joilla ei ole erityistä syytä

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi rajoituksia Ylelle antamassaan haastattelussa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä.

– Pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää. Tämä merkittävästi supistaa minun ymmärtääkseni tarkoittaa, että kaikki ne, joilla ei ole erityistä syytä, kuten perhesyytä, torjuttaisiin, Niinistö sanoo.

Hän kertoo, että päätös tp-utvassa ei ollut hankala.

– Kysymys siitä, että olisiko meidän kokonaisuusturvallisuutemme ollut perusta päätökselle, siitä kyllä keskusteltiin, Niinistö sanoo.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »