tiistai 6.12.2022 | 09:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kristian Sundqvistin kolumni: Sota on nyt niin lähellä ja niin hirveä että olisi houkuttelevaa olla sitä näkemättä

Ti 27.9.2022 klo 06:30

Naapurimaassamme riehuva diktatuurihallinto toteuttaa liikekannallepanoa valloitussotaansa tukemaan ja uhkailee maailmaa ydinsodalla.

Hyökkääjän jäljiltä löytyy Ukrainan vapauttamilta alueilta todisteita monenlaisista hirmuteoista.

Pelottaako?

Omasta puolestani vastaan, että kyllä jonkin verran pelottaa. Pelkäänpä, että nyt oikeasti on perusteltuja syitä olla peloissaan.

Pelottelenko?

Ei ainakaan ole tarkoitus. Sen sijaan yritän sanoa, että mahdollista pelkoaan ei tarvitse hävetä eikä sen syitä yrittää piilotella edes itseltään.

Entä lapset? Eikö heidän silmiään pitäisi suojella niiltä peloilta ja kauhuilta, jotka ovat osa vuoden 2022 Eurooppaa?

Enpä tiedä. Nyttemmin liki viisikymppisenä suomalaisena kasvoin lapsuudessani ydinsodan uhkaan. Ja vaikka Vietnamin sota loppui ennen kuin lakkasin kakkimasta vaippaan ei lapsuuteni Suomessa voinut olla törmäämättä kuvaan siitä napalmin polttamasta vietnamilaistytöstä juoksemassa kylästään pakoon.

Tuskin tuollainen tosielämän kuvasto sukupolveni suomalaislapsia suuremmin vahingoitti, ehkä jopa päinvastoin.

Muistanpa kotikaupungistani Pietarsaaresta myös massiiviset rauhanmarssit ja vaatimukset ydinaseettomasta Pohjolasta. Jälkimmäisiä oli lapsen sikäli vaikea ymmärtää, että Pohjois-Euroopassa ei ollutkaan ydinaseita kuin Neuvostoliitolla, jolta niistä luopumista ei vaadittu.

Nyt perinteinen 1900-luvun maailmansotien mallin rintamasota on palannut Eurooppaan. Kyseisen sodan hyökkääjä eli Neuvostoliiton jälkeläinen Venäjä kuten sanottua uhittelee ydinaseillaan.

Seurauksena ei Suomessa juuri ole ollut tuhansien ja taas tuhansien ihmisten marsseja, kansalaisjärjestöjen näkyviä mielenilmauksia tai ylipäätään äänekästä rauhanliikettä. Aikakin on tietysti toinen ja kansa sosiaalisen median algoritmien passivoimaa ja jakamaa, mutta olisiko hiljaisuutemme taustalla muutakin?

Suursotaa yhtäkkiä käydäänkin varsin lähellä; nämä asiat eivät enää ole etäisiä ja teoreettisia. Voi olla helpompi yrittää katsoa ikään kuin sivuun, yrittää olla näkemättä, yrittää olla pelkäämättä.

Saa niinkin tehdä. Vanha viisaus kuitenkin opettaa, että urheus ei lopulta ole kuin pelkonsa voittamista. Tämä edellyttäisi pelon kohtaamista.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »