tiistai 6.12.2022 | 15:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Miten ihmiset saadaan vakuuttumaan, että tänne kannattaa muuttaa ja täällä voi elää hyvää elämää?

Tiina Ojutkangas
Ma 26.9.2022 klo 20:00

Mistä saadaan työvoimaa, miten saadaan ihmisiä muuttamaan Keski-Pohjanmaalle tai Kokkolan seudulle. Näitä kysymyksiä on helppo esittää, mutta vastausten saaminen onkin jo työläämpää.

Perheyritysten liiton kiertue osui maanantaina Kokkolaan ja vaalitenttiin osallistui pohjalaismaakuntien kansanedustajia. Hyviä vastauksia siihen, miten ihmisiä löytyy töihin, asumaan ja viihtymään saatiin myös ja ennen kaikkea tilaisuuteen osallistuneilta paikallisilta perheyrittäjiltä.

Yhtenä aiheena oli nimenomaan pitovoimasuhde eli miten hyvin hyvin maakunnat pystyvät pitämään kiinni korkeakoulututkinnon suorittaneista opiskelijoista. Keski-Pohjanmaalla 43,6 prosenttia korkeakoulututkinnon suorittaneista opiskelijoista on jäänyt maakuntaan vuosi tutkinnon suorittamisen jälkeen. Pohjois-Pohjanmaalla vastaava luku on 68,2 prosenttia ja Pohjanmaalla 47,5 prosenttia.Tiedot ovat peräisin opetushallituksesta vuodelta 2020.

Jokaisessa esimerkkimaakunnassa riittää siis tekemistä, mutta vastuuta ei voi sysätä pelkästään virallisille tahoille vaan jokainen yritys ja kansalainenkin voi yrittää vaikuttaa. Toki ihmiset on ensin saatava alueelle, että heidät pystyy vakuuttamaan vaikkapa keskipohjalaisen elämän houkuttelevuudesta. Myös syntyperäiset lähtevät usein työn, opiskelun ja ystävien perässä.

Pitovoimasta saatiin keskustelussa muutamia esimerkkejä kuten tässä lehdessä kerrotaan. Kokkolalaisen perheyrityksen Medirexin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nurmen näkemys oli yksinkertaisuudessaan viehättävä. "Meillä ei ole työntekijöitä vaan meillä on ihmisiä töissä."

Kokoomuksen eteläpohjalainen kansanedustaja Janne Sankelo puolestaan kertoi esimerkin eteläpohjalaisesta yrityksestä, jolla on tapana ottaa vastaan kaikki tet-harjoittelupaikkaa hakevat nuoret. Tosiasia on sekin, että usein pohjalaisyritykset toimivat hyvinä kasvattajaseuroina, mutta silti vihreää oksaa lähdetään hakemaan kasvukeskuksista. Tuhannen taalan kysymykseen tarvitaan vieläkin vastauksia.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Usein pohjalaisyritykset toimivat hyvinä kasvattajaseuroina. Silti vihreää oksaa lähdetään hakemaan.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »