lauantai 4.2.2023 | 01:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kalajoki vastustaa odotetusti vuodeosastonsa pienentämistä ja supistuksia tehostettuun palveluasumiseen

Antti Savela
Ti 27.9.2022 klo 19:30

Kalajoen kaupunki ennätti ensimmäisenä antamaan lausunnon Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lähivuosien järjestämissuunnitelmasta. Järjestämissuunnitelma tarkoittaa tiekarttaa sille, missä ja miten sote-palvelut laajassa maakunnassa järjestetään. Aikaa lausunnoille on vähän, sillä suunnitelma on tarkoitus hyväksyä hyvinvointialueen valtuustossa jo 17.10.

Kalajoella annettu lausunto heijastelee laajemmin kuntien tuntoja. Päällisin puolin uuteen sote-aikaan suhtaudutaan hyväksyvästi. Silti niitä kohtia, joissa kaavailut tietävät leikkauksia omaan yhteisöön, vastustetaan. Ihan ymmärrettävistä syistä.

Kalajoella halutaan täyden palvelun sote-keskus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupungissa on monentasoisia palveluja vanhuksille, vammaisille ja sairaille. Lausunnossa huomio kiintyy ikäihmisten määrään. Kalajoella vanhusväestön määrän arvioidaan lisääntyvän kahdella tuhannella vuoteen 2030 mennessä. Tästä voi päätellä, että kovin paljoa ei erilaista sote-palveluista voi tinkiä.

Hyvinvointialueen aluehallitus esitti Kalajoelle 7 paikan leikkaamista vuodeosastosta ja yhdeksän paikan vähennystä tehostetusta palveluasumisesta. Määrät eivät ole nykyiselle ikärakenteelle haaste, mutta tulevalle kylläkin. Akuuttivuodeosaston supistaminen tuntuu oudolta, eikä sekään loogiselta vaikuta, että tehostettua palveluasumista eli vanhainkotiasumista vähennetään.

Akuuttivuodeosastopaikkojen vähennys uhkaa johtaa siihen, että Oulaskankaalla, Kokkolassa ja Oulussa leikattavat ihmiset voivat joutua odottamaan kalliissa erikoissairaanhoidossa kotiin pääsyä nykyistä pidempään. Luvatut säästöt voivat valua hukkaan, sillä kuntien vuodeosastot ovat erikoissairaanhoitoa edullisempia. Lisäksi ne ovat inhimillisempiä, lähempänä kotia.

Hyvinvointialueen tavoitteena on vähentää vanhusten tehostettua palveluasumista ja korvata sitä senioriasumisella eli yhteisöllisellä asumisella. Tämä asumismuoto tuo turvaa ja on toisaalta tehostettua edullisempi vaihtoehto. Yhteisöllistä asumista pitääkin lisätä, mutta ei tehostetun palveluasumisen kustannuksella. Kun vanhusväestön määrä kasvaa Kalajoen tapaan kaikkialla, yhteisöllisen asumisen hienot puitteet eivät täysimääräisesti korvaa vanhainkotipaikkoja. Ihmisten sairaudet ja voinnin heikkeneminen ja omatoimisuuden väheneminen eivät valitettavasti noudata kauniita ja hyvältä kuulostavia suunnitelmia.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Luvatut säästöt voivat valua hukkaan, sillä kuntien vuodeosastot ovat erikoissairaanhoitoa edullisempia.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »