tiistai 6.12.2022 | 09:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yli 170 ihmistä kuoli fanien vallattua jalkapallokentän ottelun jälkeen Indonesiassa

STT\, AFP
Su 2.10.2022 klo 07:56 | päivitetty su 11:47

Jakarta

Ainakin 174 ihmistä on kuollut Indonesian Itä-Jaavassa sen jälkeen, kun tuhannet vihaiset fanit valtasivat jalkapallokentän ottelun jälkeen. Poliisi kertoo käyttäneensä kyynelkaasua, mikä oli aiheuttanut paniikin väkijoukossa.

Uhriluku on noussut ylöspäin tietojen tarkentuessa. Aiemmin tänään paikalliset viranomaiset puhuivat noin 130 kuolleesta.

Malangin kaupungissa myöhään lauantaina pelatussa ottelussa paikallisen Arema FC:n kannattajat tunkeutuivat kentälle sen jälkeen, kun joukkue oli enimmäistä kertaa yli kahteen vuosikymmeneen hävinnyt Persebaya Surabayalle. Poliisi kuvaili tilannetta "mellakoinniksi" ja kertoi kahden poliisin kuolleen ennen kuin kyynelkaasu otettiin käyttöön.

Stadionilla on tilaa 42 000 ihmiselle, ja viranomaisten mukaan ottelu oli loppuunmyyty. Poliisi on painottanut, että vain osa yleisöstä, noin 3 000 ihmistä, tunkeutui kentälle.

Monet uhreista tallautuivat kuoliaaksi pyrkiessään yhtä aikaa samalle uloskäynnille ja osa tukehtui. Poliisin mukaan merkittävä osa uhreista kuoli sairaalassa tai matkalla sinne. Sairaalasta on kerrottu paikalliselle televisiokanavalle, että yksi uhreista oli 5-vuotias lapsi.

Kärkiliigan ottelut keskeytetty

Stadionin sisäpuolelta otetuissa kuvissa näkyy valtavia määriä kyynelkaasua ja ihmisiä kiipeämässä aitojen yli. Jotkut kantoivat loukkaantuneita kaaoksen läpi.

Sunnuntaiaamuna stadionin ulkopuolella näkyi poltettuja ajoneuvoja.

Indonesian hallitus on pahoitellut tapahtunutta ja luvannut tutkia siihen johtaneet olosuhteet.

Myös maan presidentti Joko Widodo vaati myös toimenpiteitä lauantain tapahtumien vuoksi. Televisioidussa puheessaan Widodo vaati urheilu- ja nuorisoministeriä, kansallisen poliisin päällikköä sekä maan jalkapalloliiton johtajaa "tekemään perusteellisen selvityksen" jalkapallo-otteluiden turvallisuustoimista.

Indonesian jalkapalloliitto kertoi jo aiemmin keskeyttävänsä kärkiliigan ottelut viikoksi ja kieltävänsä Arema FC:ltä kotiotteluiden järjestämisen loppukauden ajaksi. Lisäksi liitto on ilmoittanut lähettävänsä tutkintaryhmän Malangiin selvittämään tapahtunutta sekä pahoitellut tapahtunutta kaikille osapuolille.

Fanien väkivaltaisuus on ongelma Indonesiassa, jossa kilpakumppaneiden kannattajien väliset kiistat ovat aiemminkin johtaneet kuolemiin. Joissakin otteluissa parhaiten menestyneiden joukkueiden pelaajien on matkustettava vieraspeleihin tiukoilla turvatoimilla suojeltuina.

Yksi historian pahimmista

Arema FC ja Persebaya Surabaya ovat pitkäaikaisia kilpakumppaneita. Väkivallan pelon vuoksi vierasjoukkueen kannattajien ei annettu ostaa otteluun lippuja.

Indonesian poliittisten, laillisten ja turvallisuusasioiden koordinoinnista vastaava ministeri Mahfud MD sanoi järjestäjien jättäneen huomiotta viranomaisten suosituksen järjestää ottelu iltapäivällä illan sijaan. Lisäksi hallitus oli hänen mukaansa suositellut ainoastaan 38 000 lipun myymistä, mutta katsomo oli siitä huolimatta myyty täyteen.

Kyseessä on yksi historian pahimmista stadionkatastrofeista. Vuonna 1989 Englannissa Hillsborough'n onnettomuudessa kuoli lähes sata Liverpoolin fania, ja vuonna 2012 Egyptissä Port Sadin jalkapallomellakassa kuoli 74 ihmistä.

Vuonna 1964 Perun pääkaupungissa Limassa 320 ihmistä kuoli ja yli tuhat loukkaantui Perun ja Argentiinan välisessä ottelussa tapahtuneessa kaaoksessa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »