tiistai 6.12.2022 | 17:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kari Urpilainen vastaa mielipidekirjoituksessa Heimo Fiskaalille: Seurakunnassa enemmistönkin on noudatettava lakia

Ma 3.10.2022 klo 19:00

Kokkolan suomalaisen seurakuntaneuvoton jäsen Heimo Fiskaali kirjoitti Valitusprosessissa virantäytöstä on vain häviäjiä(KP 27.9.) tavalla, jonka vuoksi kommentoin lyhyesti.

Oikeusvaltiossa täytyy olla oikeus päätösten arviointiin oikeudellisessa mielessä. Toki olisi parasta, ettei valituksia tehdyistä päätöksistä kenenkään tarvitsisi tehdä. Varsinkin virantäytöissä valitukset voivat eittämättä aiheuttaa työyhteisössä hankaluuksia.

Mutta ei suinkaan asia niin voi olla, että vain päätöksistä valittaneet olisivat syyllisiä syntyneeseen tilanteeseen, sillä valituksiahan ei kenenkään tarvitsisi tehdä, jos päätöksen tehneet noudattaisivat lakia ja muita säännöksiä. Kappalaisen valintatilanteessa tästä enemmistöä myös muistutettiin.

Minua harmittaakin todella syvästi se, kuinka kevyesti ja voimansa tunnossa enemmistö suhtautui esittämiimme asiaperusteluihin ja virkavalmisteluun.

Mielestäni virkavastuulla asioita seurakuntaneuvostolle kirkkoherran johdolla työstäneet ovat toimineet varsin vastuullisesti. Heidän päätösesityksensä saivat meidän vähemmistöön jääneiden tuen ja kannatuksen, ja ne ovat kestäneet myös oikeudellisen arvion.

Sen sijaan ns. enemmistön kanta on perustunut henkilökohtaiseen mielipiteeseen, ei järjestäytynyttä yhteiskuntaa koossa pitäviin säännöksiin. Eli jos joku väittäisi, että juuri enemmistön käyttäytymisestä on aiheutunut seurakuntaamme ongelmia, joita kirjoittaja kuvaili, niin milläpä sen voisi torjua?

Kirjoittaja arvosteli sitä, että maallisen tuomioistuimen päätöksiä pitää noudattaa ”kirkollisissa asioissa”.

Mielestäni on mm. kansalaisen oikeusturvamielessä hyvä asia, että perustuslakimme 2. luvun 6. pykälän kansalaisten yhdenvertaisuutta koskevat säännökset koskettavat myös seurakuntiemme toimintaa, myös virkavaalia.

Jos toiminta tapahtuisi ilman vahvoja säännöksiä, olisi kyseessä mielipiteen pohjalta tapahtuva toiminta ja valinta. Jokainen meistä ymmärtää millaiseen ei toivottuun tilanteeseen se voisi johtaa.

Kari Urpilainen

Kokkolan suomalaisen seurakuntaneuvoston jäsen

Lue aiempia mielipidekirjoituksia ja uutisia Kokkolan seurakunnan kappalaisen valinnan vaiheista täältä.

#

Kommentoi 18 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »