lauantai 3.12.2022 | 14:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Jorma Malisen mielipidekirjoitus: "Susi tulee susi tulee – Tällä kertaa perussuomalaisten tiedottaminen kieliohjelmasta epäonnistui"

Pe 7.10.2022 klo 18:00

Perussuomalaisten kieliohjelma nostatti todellisen myrskyn ruotsinkielisessä lehdistössä viime viikolla. Ohjelmahan ei ollut mikään uusi, mutta uusittuna se jostain syystä nousi nyt todella voimakkaasti esiin julkisuudessa.

Asian ydin nyt oli kuitenkin se, että RKP sai lunastettua hallituspaikan 2019 sillä, että ainut vaatimus heillä oli yksi ruotsintunti lisää viikossa ja lisävaatimuksena myös pakollinen ruotsi ylioppilaskirjoituksissa. Sen jälkeen hallituksen takuupuolue on hyväksynyt kaikki vihervasemmistohallituksen lainanotot ym. uskomattomat temput ilman kritiikkiä.

Nyt toteutui lisätunti viikossa, ja se oli Anna-Maja Henrikssonin mukaan ”läpimurto”. Mihin? Ihmeellisiä ovat herrain ja myös rouvien tiet.

Olen jo pitkään ajanut sitä linjaa, että niillä alueilla, missä ruotsi eikä mikään muukaan kieli ole luonnollinen kanssakäymisen väline, on sen opiskelu oltava vapaaehtoista. Kaksikielisissä kunnissa, joissa molempien kielten kuuleminen kuuluu luonnollisesti arkipäivään, täytyy molempien kotimaisten olla pakollinen oppiaine.

Ylioppilaaksi kirjoittavien on saatava valita kieli minkä kirjoittavat. Edelleen noin 40 % ylioppilaaksi kirjoittavista kuitenkin valitsevat ruotsin yhdeksi aineeksi, eli ei ole kieliongelmaa.

Syy miksi haluan ruotsin kielen vapaaehtoiseksi suomalaiskunnissa on se, että he, jotka eivät aio jatkaa opiskelua peruskoulun jälkeen ylioppilaaksi ja siitä edelleen jatko-opintoihin, useimmiten unohtavat kielen alkeet saman tien kun sulkevat koulun oven.

Toisinaan joku kritisoi sitä, että miksi ruotsinkielisten pitäisi lukea suomea, jos asia ei ole toisin päin. Tämä logiikka tulee siitä, että Suomessa on yli 90 % suomenkielisiä ja noin 5 % ruotsinkielisiä. Jos hyötysuomi poistetaan ruotsinkielisiltä, menettävät he loputkin mahdollisuudet päästä hallinnollisiin virkoihin kunnalle ja valtiolle, missä vaaditaan suomen kielen taitoa. Tämä taas johtaa siihen, että hallinto ”suomettuu” edelleen.

Yritysmaailmassa tarvitaan hyvää suomea ja englantia ja muut kielet ovat eduksi. Venäjän kieli tulee olemaan jatkossa kovaa valuuttaa, kun tilanne rauhoittuu. Eräs kasinoyrittäjä, joka teki valtavia voittoja Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Venäjällä sanoi näin: ”On oltava liikkeellä silloin kun luodit vielä vinkuvat.” Näin tulee myös käymään tämän kriisin jälkeen. Venäjää puhuvat käärivät voittoja, bisnes ei aikaile.

RKP nosti kovan metelin persujen kieliohjelmasta, koska vaalien alla on oltava jokin pelote ruotsinkieltä vastaan, eli ”susi tulee susi tulee”.

Tällä kertaa perussuomalaisten tiedottaminen kieliohjelmasta epäonnistui ja sai aikaan aivan vääriä mielikuvia ohjelman sisällöstä ja päämäärästä, ja susi tosiaan tuli aivan vapaaehtoisesti.

Jorma Malinen

kansanedustajaehdokas (ps.)

Tällä kertaa perussuomalaisten tiedottaminen kieliohjelmasta epäonnistui.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »