lauantai 26.11.2022 | 23:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Paperipommi on syksyn hitti kouluissa niin Kokkolassa kuin maailmallakin – Syynä on Tiktok, tuo kulttuurievoluution vauhdittaja

Ma 7.11.2022 klo 17:00 | päivitetty ma 17:10

Puhe Tiktokista on vääristynyttä. Kyse on suureksi osaksi ihan jostain muusta kuin tanssiliikkeiden esittelystä.

Ymmärsin sen viime talvena, kun menin itse Tiktokiin. Siihen saakka olin lähinnä kirjoittanut tai lukenut juttuja paikallisista Tiktok-julkkiksista, joista kirkkaimpana esimerkkinä on miljoonia seuraajia kerännyt Kruunupyyn Jennifer Käld.

Toki Tiktokin pinta on tanssia ja lipsyncia, mutta kun vähän ruoppaa, löytyy huumorin, tieteen ja kulttuurisia ilmiöitä sekunnissa selittävien meemien avaruus. Siitä ei vain puhuta, koska aikuiset ovat parveilleet lähinnä Facebookissa ja Twitterissä.

Väitän, että nykynuoret ovat mestareita kulttuuripsykologian saralla. Kulttuuripsykologialla selitetään, miksi tietty yksilöiden ryhmä toimii tietyllä tavalla. Ja tässä kohtaa näyttämölle astuvat meemit, humoristiset netti-ilmiöt.

Meemin tärkein ainesosa on tarkka silmä yhteiskunnallisille tapahtumille.

Tiktok on malliesimerkki siitä, kuinka lyhyet videot ovat kuin geeniä vastaavia perusyksikköjä kulttuurievoluution kentällä. Henkinen pääoma ja vaikutteet periytyvät valonnopeudella käyttäjältä toiselle. Ihmiskunnan historiassa tämä on ennennäkemätöntä.

Kun olin ala-asteella, pyyhekumin palasilla sotiminen opettajan selän takana oli kova juttu. Yläasteella tilalle tuli märkien käsipyyhepaperimyttyjen ampuminen tussin putken läpi. Sellainen läsähti kivasti kaverin otsaan.

Paperipommi olisi ollut kova juttu, mutta kuulin siitä vasta sunnuntaina. Kyseessä on kuulemma tämän syksyn hitti, josta supistaan yläasteen luokkahuoneissa ja skuuttipaikoilla.

Totta kai halusin tietää tarkemmin, mistä on kyse. Menin sinne, mistä uuden tiedon ja ilmiöt löytää helpoiten. Ja niinpä, Tiktokin ansiosta, aaneloset alkoivat paukkua olohuoneessamme kymmenessä minuutissa! Avasin kulttuurisen evoluutioni portit myös Facebookin puolelle. Kävi ilmi, että kyseessä olikin vanha juttu. Keski-ikäiset ystäväni alkoivat fiilistellä ala-astevuosiensa muistoja.

Teille, joiden mielenkiinto heräsi; käykää katsomassa paperipommin ohjeet ja muut tämän päivän metkut Tiktokista.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »