sunnuntai 27.11.2022 | 00:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapani Postilan kolumni: Menikö sähköt? – Ei kotivara venettä kaada

To 10.11.2022 klo 17:00

Pimeä, kylmä ja nälkä muodostavat tylyn kolmikon. Jos ensin kuokkavieraaksi sähkönsä menettäneeseen kotiin hiipii pimeä, ja sitten patterien jäähdyttyä tulee hampaita kalisuttava kylmyys. Vessan pöntöstä ei raskaampi tavara liiku ja suihku pysyy kuivana. Ajan myötä voi sitten oveen koputtaa jano nälän kera.

Pelottelulla ei maailmaa paranneta, mutta varautuminen kuuluu tähän päivään. Pimeyttä, kylmää ja nälkää voi lievittää kotivaralla. Sähköjen katketessa tietää, että maailma ei mene aivan raiteiltaan. Vanha kansa jo totesi, että "ei vara venettä kaada". Nyt tuo sanonta on aika päivittää.

Epätietoisuus luo pelkoa. Tietämättömyys ruokkii paniikkia. Varautuminen erilaisiin poikkeustilanteisiin kannattaa. Koti on läheisin paikka ihmiselle, ja tuon kodin turvallisen tunteen menettäminen huolestuttaa. Kotivaran perusteet ovat kaikille samat. Jokainen tietysti päivittää ne vielä itselleen sopiviksi.

Kolmen päivän kotivara olisi hyvä olla ja perustiedot, kuinka toimia sähköttömässä kodissa. Mitä saa tehdä ja mitä ei.

Ohjeet oman riittävän kotivaran kokoamiseksi löytyy esimerkiksi pelastustoimen, Suomen Punaisen Ristin tai Marttojen nettisivuilta. Muualtakin tietoa halukkaalle kyllä löytyy. Asioihin kannattaa tutustua. Ei ole hätä eikä hoppu, mutta hetken aikaa kannattaa käyttää kotivaran pohdintaan.

Vaikka sähköt kodista katkeavat, niin valoa löytyy. Lämmintä riittää ja ruokaa piisaa lautaselle. Nuo asiat voi huolehtia itse etukäteen. Varaudu siis kotivaralla poikkeamiin, niin voit elää normaalia arkea ilman ylimääräistä huolta yllätyksestä. Jokaisen kannattaa miettiä omalta osaltaan sekä läheistensä ja perheen kannalta selviämistä häiriötilanteissa.

Onko nuoremmille tekemistä ilman internetin verkottunutta maailmaa. Muutama tunti ilman internetiä menee ehkä helposti. Kuinka sitten, jos internet on päiviä poissa käytöstä?

Kotivaralla voi huolehtia fyysisestä hyvinvoinnistaan. Henkinen jaksaminen poikkeuksellisessa tilanteessa on myös hyvä huomioida.

Lue lisää: Jos vedentulo on katkennut, et voi vetää vessaa kuin kerran – Näin pelastusviranomainen ja martat neuvovat toimimaan häiriötilanteessa: "Kaikkein kriittisintä on veden käyttö"

Kolmen päivän kotivara olisi hyvä olla ja perustiedot, kuinka toimia sähköttömässä kodissa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »