lauantai 26.11.2022 | 23:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Äänestämällä voi vaikuttaa kirkkoonkin, jossa liberaalit ja arvokonservatiivit ovat omilla laidoillaan

Tiina Ojutkangas
Su 13.11.2022 klo 20:00

Kirkko on siinäkin mielessä kiinnostava asia, että asioihin halutaan ottaa kantaa, mutta äänestäminen kiinnostaa kovin harvoja. Kirkkoon kuuluvienkin määrä on paikoin Suomessa varsin alhainen. Edelleen kirkkoon kuuluu noin 3,7 miljoonaa suomalaista.

Vaaleissa aktiivisten seurakuntalaisten määrä on pieni niilläkin seuduilla, joissa kirkkoon kuulutaan. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa äänestysprosentti oli 14,4. Lauantaina oli seurakuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Ensi sunnuntaina on varsinainen äänestyspäivä, jolloin valitaan lähes 8000 luottamushenkilöä yhteensä 354 seurakuntaan.

Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt tekevät seurakunnan jäseniä koskevia päätöksiä. Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Vaaleissa voivat äänestää kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan toimintaa suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston jäsenet paikallisesti. Luottamushenkilöt äänestävät myös kirkolliskokousvaaleissa. Kirkolliskokous puolestaan päättää esimerkiksi kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä.

Seurakuntavaalit kiinnostavat turhan harvoja, vaikka toisaalta palvelut kiinnostavatkin. Edelleen monet lapset saavat kasteen. Ihmiset käyvät rippikoulun, haluavat kirkollisen vihkimisen tai viimeisen palveluksen, seurakuntien lasten ja nuorten työ sekä perheneuvonta kiinnostavat.

Kirkon käsityksiä elämästä ja arvoista on voitava käsitellä kuten muutakin yhteiskuntaa, mutta kahtiajako on voimakasta. Liberaalit ja arvokonservatiivit ovat omissa poteroissaan. Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen hiertää Suomessa edelleen.

Kirkosta eroaminen on yksi ajan ilmi. Toinen on se, että lasta ei enää kasteen kautta liitetä kirkkoon, jonka arvot tuntuvat vanhentuneilta. Kahtiajaossa olisi kaikkien etujen mukaista saada aikaan rauha. Kirkko kuuluu kaikille. Muu yhteiskunta muuttuu, ja niin voi tehdä myös evankelisluterilainen kirkko.

Äänestämällä voi vaikuttaa kirkkoon paljon tehokkaammin kuin eroamalla jäsenyydestä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Kirkon käsityksiä elämästä ja arvoista on voitava käsitellä kuten muutakin yhteiskuntaa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »