sunnuntai 27.11.2022 | 00:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kristian Sundqvistin kolumni: Autoni edustaa asioita jotka tiedän syvästi vääriksi ­– Paraneeko asia vaihtamalla?

Ma 14.11.2022 klo 17:00

On sunnuntai 13. marraskuuta, iltapäivä ja isänpäivä ja kesäkeli.

Ajelen matalalta hellivän auringon kultaamaa kantatietä 68. Liikennettä on olemattomasti ja nopeusmittari hiipii korpisuorilla päiväsakko-osastolle.

Dieselkone on lämmin, automaatti vaihtaa nykimättä. Alla vielä kesärenkaat, hyvät ja ensimmäistä suvea ajossa.

Olen isän ja vaarin haudoilta tulossa ja kotiin menossa. On epämääräisen hyvä olla ja tunne kohdistuu autoonkin, vaikka se on elotonta metallia.

Vilkaisen matkamittariin. Puolessa vuodessa taas 20 000 kilometriä. Pääosin työmatka-ajoa, lisäksi erilaisten asioiden hoitamista, monenlaista maaseutuasukkaan menoa.

Vuosimallin 2005 C-Mersullani ajelee yhdellä tankkauksella tällaisia maantietaipaleita tuhannen kilometrin verran.

Nykyisellä dieselin hinnalla ja mainituilla ajomäärillä laskien menee puolessa vuodessa löpöön 2500 euroa. Siitä ehkä neljänneksen saan työmatkakulujen verovähennyksinä takaisin.

Ei tunnu kalliilta ottaen huomioon, että auto maksoi jokunen vuosi sitten ostettuna ja 200 000 ajettuna vajaat 7000 euroa. Koneongelmia ei ole ollut kertaakaan, moottori käy nöyrästi ja niskuroimatta.

KauniissaMersussani on kaikki, mitä autolta tarvitsen.

En halua ajoneuvoni huomauttelevan minulle mistään. Näyttöruudulla en tekisi mitään; työ- ja siviilielämässä on muutenkin näyttöjä ja kaikenlaisia digijuttuja kylliksi.

Aion ajaa tällä autolla niin kauan kuin se kestää, vaihdattaa öljyt säännöllisesti ja niin edespäin.

Mikä autossani ja asenteessani on vialla?

Jokseenkin kaikki. Polttomoottorini edistää ilmastonmuutosta. Poliittisesti sen käyttö pelaa Putin-nimellä kulkevan ihmishirviön ja hänen edustamansa hirmuvaltion piikkiin.

Kaiken lisäksi auto on saksalainen ja Saksan sekä mainitun hirmuvaltion energia-allianssiin pohjatenhan Venäjä uskalsi Ukrainaan suurhyökätä. Laitteena tämä Mersu edustaa asioita, joista ihmiskunnan tai ainakin meidän turpeiden länsimaalaisten olisi jo pitänyt päästä eroon.

Entäpä jos pistän täysin toimivan ajoneuvon romutukseen ja ostan velaksi tilalle 2500 kiloa uudenkarheaa metallia massiivisine ja uusiutumattomia luonnonvaroja sisältävine akkuineen?

Vai onko vika jossain perustavammassa, kuten elämänmuodossamme ja asenteissamme?

Autoiluun liittyvän henkilökohtaisen moraalikatoni lääkkeeksi on jo tarjottu mainittua ideaa, että osta Krisu uusi auto.

Neuvo tahtomattaan sisältää vihjeen siitä, miksi ihmislajin eläminen tällä planeetalla näyttää epäonnistuvan ja vievän mukanaan suuren osan kaikkea muuta elollista.

Lue myös: Jatkuvalle talouskasvulle pohjaava ajattelu on rikki, täräytti Bob Geldof yritysväelle Kokkolassa – Katso video

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »