lauantai 10.12.2022 | 04:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

OX2:n Janne Lamberg vastaa merituulivoimaa käsitelleeseen mielipidekirjoitukseen: Tuulivoimarakentaminen on Suomen energiaomavaraisuuden ja teollisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi tärkeää

To 17.11.2022 klo 13:00

Keskipohjanmaassa julkaistussa mielipidekirjoituksessa esitettiin huolia merituulivoimaloiden rakentamisesta.

Suomessa on hyvät tuuliolosuhteet niin maalla kuin merellä, ja tuulivoimatuotannon avulla vahvistetaan Suomen sähköntuotantoa sekä parannetaan sähköä käyttävän teollisuuden kilpailukykyä. Tuulivoimatuotannolla on myös merkittävä rooli Suomen kansallisen tason hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.

Suomi on tuonut sähköä merkittävästi naapurimaista ja tuottanut sitä itse selvästi kulutustaan vähemmän. Fingridin arvion mukaan Suomen sähkönkulutus tulee jopa kaksinkertaistumaan 2035 mennessä johtuen mm. teollisten prosessien sähköistymisestä, jolla korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Kotimaisen, uuden päästöttömän sähköntuotantokapasiteetin rakentamisen tarve on kasvanut myös esimerkiksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeen peruuntumisen vuoksi.

Kirjoituksessa esitettiin myös huoli kantaverkkojen kantokyvyn riittämättömyydestä tuulivoiman tuottamalle sähkölle. Kysymys ei kuitenkaan rajoitu tuulivoimaan, vaan siirtoyhteyksiä tarvitaan lisää riippumatta siitä, miten sähkö tuotetaan. Fingridillä on olemassa suunnitelmat, joiden avulla saadaan kantaverkon kapasiteetti tulevaisuudessa riittämään. Sähköntuotannon lisääminen on välttämätöntä.

Merituulivoimahankkeiden kohdalla toteutetaan lainmukaiset arviointi- ja lupamenettelyt, joissa osana on myös arviointi vaikutuksista muun muassa merentilaan ja kalakantoihin. Virallisten menettelyjen lisäksi OX2:n tavoitteena on rakentaa vuoteen 2030 mennessä luontopositiivisia tuulivoimapuistoja.

Merituulivoimapuistot suunnitellaan ja rakennetaan pitkäikäisiksi, ja niiden operointiaika on jopa 40 vuotta. Kun niiden elinkaari aikanaan lähestyy loppuaan, tullaan ne purkamaan asianmukaisesti viranomaismääräysten ja voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Merituulivoimalat sijoitetaan noin 2 km etäisyydelle toisistaan, jotta ne eivät vie tuulta taaemmilta voimaloilta. Hankkeen pinta-alasta vain alle tuhannesosaan kohdistuu rakentamista.

Merituulivoimahankkeilla on runsaasti positiivisia talousvaikutuksia myös talousvyöhykkeellä, missä lainsäädäntö ja käytännöt mm. kiinteistöverojen osalta ovat hieman toiset kuin aluevesillä lähempänä rannikkoa. Merituulihankkeet tuovat runsaasti taloudellisia hyötyjä lähialueelle kunnallis-, yhteisö-, arvonlisä-, tuote- ja tuotantoverojen muodossa. Niillä on myös merkittävä positiivinen työllisyysvaikutus paikallisesti niin rakentamisen kuin operoinnin aikana.

Kirjoituksessa otettiin kantaa myös merituulivoimayhtiöiden ulkomaalaisomistukseen. OX2 on Tukholman pörssissä noteerattu yhtiö, jonka merkittävin omistusosuus on yhtiön perustajilla ja johdolla, eikä tiedossamme ole kiinalaisia omistajia.

Pörssiomisteisena yrityksenä voimme toteuttaa suuriakin tuulipuistohankkeita, joiden avulla kasvatetaan merkittävästi uusiutuvaa suomalaista sähköntuotantoa. Merituulivoimahankkeet lisäävät merkittävästi Suomen energiaomavaraisuutta ja ovat siten myös tärkeä osa Suomen huoltovarmuutta.

Janne Lamberg

liiketoimintajohtaja

OX2

Lue täältä aiempi, Jorma Malisen mielipidekirjoitus: Tuulivoimarakentaminen on modernia kolonialismia

Merituulivoimapuistot suunnitellaan ja rakennetaan pitkäikäisiksi, ja niiden operointiaika on jopa 40 vuotta.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »