tiistai 21.3.2023 | 18:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seurakuntavaalit käydään tänään sunnuntaina – vaalihuoneistot avataan jumalanpalveluksen jälkeen: Katso päivitetystä grafiikasta, miten alueella äänestettiin ennakkoon

Monissa seurakunnissa äänestetään seurakuntakodissa perinteisen kirkon sijaan

Antti Savela
Pe 18.11.2022 klo 07:00 | päivitetty su 06:52

Tulevan sunnuntain seurakuntavaaleissa vaalihuoneistoina toimivat seurakuntakodit ja kirkot. Nykyään yhä useampi seurakunta mahdollistaa äänestyksen seurakuntakodissa tai seurakuntakeskuksessa. Silti edelleen kirkot ovat säilyneet monissa seurakunnissa vanhaan tapaan varsinaisen vaalipäivän vaalihuoneistona.

Joka tapauksessa äänestys alkaa jumalanpalveluksen jälkeen kello 11 ja päättyy illalla kello 20. Tämän jälkeen ääniä aletaan laskea ja tulokset ovat selvillä myöhään sunnuntaina illalla. Suurissa seurakunnissa äänten lasku jatkuu pikkutunneille.

Lohtajan seurakunnan kirkkoherra Antti Lapinoja kertoo olevansa seurakuntavaalien järjestelyissä nyt toista kertaa. Noin 15 vuotta hän oli Himangan kirkkoherrana vaalihuiskeessa ja nyt jännitetään viran puolesta Lohtajan äänestyksen sujumista. Lapinoja aloitti Lohtajan kirkkoherrana vuonna 2019. Lapinoja on toiminut pitkään muissa kuin papin töissä.

– Meillä varsinaisen vaalipäivän äänestäminen tapahtuu vanhan perinteen mukaan kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen. Toki ymmärrän myös seurakuntatalojen käyttöä, sillä siellä äänestämisen järjestäminen on tavallisesti kätevämpää, Antti Lapinoja kertoo.

Lapinojan mukaan kirkon käyttö vaalihuoneistona on pitkä perinne. Se juontanee juurensa vaalikokouksiin, joissa luottamushenkilöt äänestettiin tehtäviin jumalanpalveluksen jälkeen. Kirkko oli sikäli luonnollinen valinta, että seurakunnilla ei tuolloin juuri muita väentiloja ollut.

Äänestäminen tapahtuu paikan päällä vaalihuoneistossa. Seurakuntavaaleissa pääsevät äänestämään varsinaisena vaalipäivänä tai sitä ennen 16 vuotta täyttäneet. Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain omassa seurakunnassa. Henkilöllisyyden voi todistaa esimerkiksi ajokortilla tai muulla tarkoitukseen sopivalla henkilötodistuksella.

Esimerkiksi Kokkolan seurakuntayhtymässä ovat käytössä seuraavat vaalihuoneistot: Kokkolan suomalainen seurakunta Kokkolan kirkko, Kaustisen ja Ullavan seurakunta Kaustisen seurakuntakeskus, Kälviän seurakunta Kälviän seurakuntakoti, Lohtajan seurakunta Lohtajan kirkko, Karleby svenska församling Anna-salen Kruunupyyntiellä.

Seurakuntayhtymässä äänestetään yhteistä kirkkovaltuustoa ja seurakuntiin seurakuntaneuvostoa. Seurakuntayhtymään kuulumattomissa seurakunnissa vaaleissa valitaan kirkkovaltuusto.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »