maanantai 5.12.2022 | 05:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustosen kolumni: Törsää huoletta itseesi, kolumnin pääset myös kuuntelemaan

La 19.11.2022 klo 17:00

Kolkot uutiset maailmalta saa mielen myttyrälle. Kotomaassa hirvitellään sydämet särkevää hoitajapulaa, kiivastellaan rutkasti kohonneita elinkustannuksia, äimistellään törkeitä sähkölaskuja ja huimia polttoaineen hintoja. Kaikki maksaa ihan superpaljon.

Vessapaperia osa porukkaa tajusi hamstrailla jo koronakriisin ensi metreillä, nyt he voivat iloita. Taannoisella kauppareissulla huomasin veskipaperin hinnan kallistuneen miltei puolella.

Kesken kaiken kurjistelun nappasin itseäni niskasta kiinni ja ilmoittauduin käsityökurssille. Ei se mitään ihmeellistä ollut, kevytbetonista ja sukkahousuista opettelimme valmistamaan tonttuja. Käsillä tekemisen äärelle meitä kokoontui liki kymmenen naista. Kukin osallistuja katkaisi oman arkensa ja vietimme lauantaipäivän yhdessä.

Kyllä oli hauskaa!!

Vaihdoimme kuulumisia, puhuimme elämästä, manailimme tonttuilujamme, kehuimme opettajan pitkäpinnaisuutta ja lempeää opetustyyliä.

Käyty kurssi toi mukanaan tärkeän oivalluksen: On tärkeää ottaa ja antaa itselleen aikaa.

Siitäkin huolimatta, että uusi opeteltu taito on yksi noin sadasta erilaisesta käsityötekniikasta, joita olen elämäni varrella opetellut. Eikä betonisten tonttujen tiedetä ketään ruokkineen.

Ilman muuta lauantaipäivän olisin voinut viettää pyykkiä pesten tai seuraavaa työviikkoa valmistellen. Joskus on aika sanoa, että hei tämä hetki on minun ja minulle tärkeä.

Totta kai kurssi ja opetus maksaa ihan paperirahaa. Niin pitääkin, sillä opetuksen hoitaa ammattilainen ja hänen tulee palkkansa työstään saada, materiaalikulut maksetaan vielä erikseen.

Vakitöissä oleva ihminen saattaa tehdä päätöksen, että jostakin muusta pihistetään. Pienemmillä ansioilla oleva väki voi joutua miettimään, että onko edes mahdollista rahaa laittaa mihinkään ylimääräiseen. Mutta entäs jos se itseensä sijoittaminen ei olekaan ylimääräistä, vaan kaikista tärkeintä?

Elämäntilanteet ovat erilaisia, silti kannattaa miettiä: Entä jos piristäisin tuota peilistä pällistelevää elinikäistä kumppania. Luulen, että juuri tässä maailmantilanteessa kaiken keskellä on ensisijaisen tärkeää, että juuri itse voi ja jaksaa hyvin.

Kannattaa myös muistaa, että kulttuuri kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta. Esimerkiksi Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja vaikkapa festareille, teatteriin tai konsertteihin. Kaikukortilla voi hankkia maksutta myös kansalaisopiston kurssipaikkoja.

Törsää huoletta itseesi, se kannattaa.

On tärkeää ottaa ja antaa itselleen aikaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »