lauantai 26.11.2022 | 23:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Suomen UNICEFin ja Lastensuojelun Keskusliiton asiantuntijoiden mielipidekirjoitus: Lapset tulee huomioida paremmin ilmastopolitiikassa – Yli 40 prosenttia suomalaisnuorista epäröi lasten hankkimista ilmastonmuutoksen vuoksi

La 19.11.2022 klo 16:00

Ilmastokriisi on lasten kriisi. Se ei ole tulevaisuuden uhka, vaan se on täällä jo nyt. Lapset tulisi huomioida nykyistä paremmin ilmastopolitiikassa niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea ilmastotoimiin, sillä ilmastonmuutos vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen monin tavoin.

Ilmastokriisi uhkaa lasten henkeä, terveyttä ja kehitystä. Pahiten kärsivät globaalisti haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset, mutta vaikutukset ulottuvat kaikkialle, myös Suomeen. UNICEFin tuoreen ilmastoraportin mukaan jopa joka neljäs Suomessa asuva lapsi joutuu sopeutumaan ankariin helleaaltoihin vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastopäästöjä ei saada kuriin.

Ilmastonmuutos on yksi Suomessa asuvien nuorten suurimpia huolenaiheita. Ilmastoon liittyvä huoli ja suru uhkaavat heikentää nuorten mielenterveyttä ja syövät tulevaisuudenuskoa. Kansainvälisen haastattelututkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisnuorista epäröi lasten hankkimista ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lapset ja nuoret ovatkin ottaneet voimakkaasti kantaa ilmastokysymyksiin viimeisten vuosien aikana. He ovat huolissaan siitä, tekevätkö aikuiset tarpeeksi turvatakseen heidän tulevaisuutensa.

Parhaillaan käynnissä olevan Egyptin COP27-ilmastokokouksessa Suomella on mahdollisuus olla edelläkävijä lapsen oikeuksien puolustajana. Suomi voi edistää lasten osallisuutta ilmastopäätöksentekoon ja sitä, että rikkaat maat sitoutuvat köyhimpien maiden sopeutumisrahoituksen reiluun kasvattamiseen.

Kotimaassa on tärkeää, että teemme tarvittavat toimenpiteet, jotta saavutamme vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen. Ilmastokriisi ei odottele, että saamme muut kriisit ratkaistua ensin.

Samaan aikaan on tärkeää varmistaa, että lapsen etu toteutuu ilmastotoimissa. Ilmastopäätöksenteossa tulee ottaa käyttöön lapsivaikutusten arviointi silloin, kun päätökset suoraan tai välillisesti koskevat lapsia.

Lapsilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua ilmastotoimiin lähiympäristössään, kotikunnissaan ja valtakunnallisesti. Yksi keino tähän on lasten ja nuorten valtakunnallisen ilmastoneuvoston perustaminen.

Tuoreen nuorisobarometrin mukaan Suomessa asuvat nuoret uskovat siihen, että ilmastokriisi voidaan vielä ratkaista. Ilmastonmuutoksen riskit on mahdollista kääntää muutokseen sysääväksi voimaksi.

Minna Suihkonen

ilmastonmuutos ja lapsen oikeudet -asiantuntija

Suomen UNICEF

Laura Holmi

erityisasiantuntija

Lastensuojelun Keskusliitto

Ilmastonmuutoksen riskit on mahdollista kääntää muutokseen sysääväksi voimaksi.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »