tiistai 21.3.2023 | 20:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vaalipäivä valkeni Toholammin seurakuntakodilla – "On oikeus äänestää ja vaikuttaa asioihin"

Kaisa Suomala
Su 20.11.2022 klo 13:30 | päivitetty su 16:18

Jos vaalipäivänä ääniä annetaan samalla innolla kuin ennakkoäänestyksen aikana, seurakuntavaaleissa annetaan Toholammilla jopa 900 ääntä. Äänestysprosentti saataa nousta 35:n paikkeille.

Näin laskeskeli Toholammin seurakunnan vaalilautakunnan sihteeri, vs. seurakuntapastori Tuomo Jukkola Toholammin seurakuntakodilla vaalipäivänä, kun vaalihuoneiston ovi oli ollut auki vajaan tunnin.

Tuo äänestysaktivisuus olisi korkeampi kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2018. Silloin Toholammin seurakunnan äänestysprosentti oli 28,7. Ennakkoääniä näissä vuoden 2022 vaaleissa annettiin 448.

Helena ja Lasse Haaponiemi äänestävät aina.
Kaisa Suomala

Äänestäjiä ei ollut puoliltapäivin ruuhkaksi asti, kuitenkin tasaisesti. Juuso Haaponiemi, 16, ja Joel Haaponiemi, 18, äänestivät ensimmäisissä vaaleissaan. Kummallekin oli ollut helppo päätös tulla äänestämään.

Helena ja Lasse Haaponiemi muistelevat myös äänestäneensä seurakuntavaaleissa niin kauan kuin äänioikeus on ollut. Ehdokkaan löytäminen oli aika helppoa.

– Se on kotoa opittua, että on oikeus äänestää ja vaikuttaa asioihin, Helena Haaponiemi sanoo.

Toholammin seurakunnan ristiriidoista, kuten kirkkoherra Jorma Harjun irtisanoutumisesta ja tämän saamasta varoituksesta, on uutisoitu syksyn aikana, ja se on mietityttänyt ja huolestuttanutkin Helena Haaponiemeä.

– Faktatietoa ei kuitenkaan ole siitä, mistä kaikki tarkalleen johtuu, eikä aivan kaikesta tietenkään tarvitse ollakaan, hän sanoo.

– Toivoisi, että tilanteeseen tulisi yhteisymmärrys, Lasse Haaponiemi lisää.

Juuso ja Joel Haaponiemelle (kuvassa 1. ja 2. vasemmalta) seurakuntavaalit olivat ensimmäinen äänestysmahdollisuus. Pirkko Hautala toimi vaalivirkailijana.
Kaisa Suomala

"Joka suvusta, kylästä ja herätysliikkeestä on paras olla ehdokkaita" – seurakuntavaalien ehdokaslistoissa Lestijokilaaksossa uusjakoa ja perinteitä (Lestijoki)

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »