° | m/s |
Tunnettu liikemies Hans Ahola keräsi konservatiivien vaalivankkurina huiman äänisaaliin ruotsalaisesta seurakunnasta
Kokkolan ruotsalaisessa seurakunnassa kiireisellä liikennöitsijällä Hans Aholalla riittää aikaa myös seurakunnalle. Ruotsalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston vaalissa Ahola sai eniten ääniä, 121 kappaletta. Sen sijaan Kokkolan seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon Torbjörn Sandell keräsi ruotsalaisesta seurakunnasta runsaimman äänisaaliin, 176 ääntä.
Ahola Transport -yhtiön keulakuvan Hans Aholan tiedetään olevan tunnustava kristitty. Vuosikymmeniä sitten työntekijöiden aloitteesta syntyi firmaan aamurukouspiiri. Jo 25 vuoden ajan joka maanantai aamuseitsemältä joukko työntekijöitä on kokoontunut firman tiloihin Sanan äärelle rukoilemaan.
Ketä valittiin Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon, sitä emme vielä maanantain puolella tiedä. Ääntenlaskenta jatkuu yhä. Sen sijaan muut vaalitulokset ovat jo selvillä ja toisaalla täällä nettisivuilla luettavissa.
Eilen käydyt seurakuntavaalit olivat jälleen laiskahkot ja erityisen alhaiseksi jäi alle 19-vuotiaiden ääniosuus kirkkoon kuuluvista nuorista. Kirkon tavoitteena on houkutella alhaisella 16 vuoden ikärajalla nuorisoa vaikuttamaan, mutta tässä kirkko joutui pettymään.
Äänestysprosentiksi varmistui noin puoli yksi yöllä 12,7 prosenttia. Nuorten aktiivisuus jäi 6,8 prosenttiin. Neljä vuotta sitten käydyissä seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli 14,4.
Esimerkiksi Ylivieskassa seurakuntavaalit 2022 olivat selvästi laimeammat kuin neljä vuotta sitten. Äänestysprosentti jäi 16,2:een kun neljä vuotta sitten uurnilla kävi 20,2 prosenttia äänioikeutetuista. Nuorista 16-19-vuotiaista uurnilla vaikutti 9,2 prosenttia.
Ylivieskan seurakuntalaisilla oli näissä vaaleissa valittavanaan vain kaksi ehdokaslistaa, kun laajalle listalle tulivat myös aiemmin omalla listalla olleet sdp-taustaiset ehdokkaat. Laaja lista keräsi 20 kirkkovaltuutettua ja vanhoillislestadiolaisten lista 7 valtuutettua.
Ylivieskan vaaliasetelma oli hyvin tuttu Suomesta ja Keski-Pohjanmaalta. Listat ovat vähentyneet ja puolueet ja körttiläinen herätysliike sopivat samoille listoille. Tavallisesti vanhoillislestadiolaiset ovat yhä ehdolla omalla kristillisten perusarvojen puolesta -listallaan. Tähän sääntöön tekee poikkeuksen Kokkolan suomalainen seurakunta, jossa herätysliikkeillä heränneitä lukuun ottamatta oli yhteinen lista.
Keskipohjanmaan vaikutusalueella vain Pyhäjärvellä seurakuntavaalit pidettiin täysin puoluevaalina. Ehdokkaita asettivat keskusta, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Kun äänet olivat jo hyvissä ajoin alkuillasta lasketut, keskustan havaittiin keränneen 17 paikkaa, vasemmistoliiton yhden ja perussuomalaisten yhden paikan 19 paikan kirkkovaltuustoon. Äänestysprosentti nousi hieman edellisvaaleista 15,8 prosenttiin.
Ääniharavaksi valittiin keskustan listalta Arto Riihijärvi. Heijasteliko puoluevaalina pidetty vaali puolueiden valtasuhteita. Tuskin. Keskustan äänisaalis seurakuntavaaleissa oli yllättävän suuri, sillä kuntavaaleissa muut kuin keskustalaiset saavuttivat valtuustossa enemmistön. Tämän seurauksena vasemmistoliiton edustaja sai jopa kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan. Hieman yllättävää srk-vaaleissa oli myös se, että nuorten 16-19-vuotiaiden äänestysprosentti nousi yli 20:n eli selkeästi muun maan nuorison vaaliaktiivisuuden.
Haapajärven vaaleissa oli nytkin mukana neljä listaa. Sitoutumaton Uusi viini lista säilytti 10 paikkaansa. Keskusta menetti yhden paikan ja SDP:tä lähellä oleva Koko kansan kirkko 1 paikan. Keskusta sai 2 ja Koko kansan kirkko paikan. Vanhoillislestadiolaisten ehdokaslista keräsi kannatusta kuuden paikan verran, missä oli lisäystä edellisvaaleihin kaksi paikkaa. Haapajärven äänestysprosentti hiipui 29,94 prosentista 23,94 prosenttiin. Haapajärven vaalien ääniharava oli keskustan listan Sirkka Nikula 90 äänellä.
Nivalassa äänestettiin yhtä vilkkaasti kuin neljä vuotta sitten. Äänestysprosentti kohosi 26,6:een. Yhteen hiileen puhaltanut lista keräsi 14 paikkaa ja vanhoillislestadiolaisten lista 9 paikkaa. Irja Erkkilä keräsi suurimman äänipotin 90 äänellään.
Kruunupyyssä oli vain yksi valitsijayhdistys jonka listoilla kaikki ehdokkaat olivat. Tällä listalla äänestysprosentti nousi 17,1:een eli aktiivisuus jäi selvästi alle edellisvaalien 22,8:n prosentin. Kruunupyyssä nuoret laistoivat vaaliuurnia. Nuorista 16-19-vuotiaista kirkon jäsenistä vain 5,6 prosenttia äänesti. Kruunupyy on itsenäinen seurakunta eli se ei kuulu Pietarsaaren seudun seurakuntayhtymään.
Vetelin vaaleissa oli kaksi ehdokaslistaa. Yhteinen seurakuntalista vei paikoista 14 ja PS Veteli sai yhden paikan. Äänestysprosentti Vetelissä hieman nousi edellisvaalien 25,8:sta 26,5:een. Vetelin ääniharava oli yhteislistan Pirkko Vikman 53 äänellä. Perussuomalaisten lista sai yhteensä 40 ääntä. Pirkko Vikman on ollut pitkään mukana kuntapolitiikassa ja hänen puoluekantansa on keskusta.
Kaustisen ja Ullavan seurakunnassa ”kirkko” pysyy edelleen ”keskellä kylää”. Tällä nimellä kulkenut valitsijayhdistys keräsi ainoana listana tietysti kaikki annetut äänet. Lista houkutteli uurnille 15,8 prosenttia äänioikeutetuista eli selvästi edellisvaaleja vähemmän. Edellisvaaleista jäätiin parisen prosenttiyksikköä. Eläkkeellä oleva rovasti Eija Seppä suorastaan rohmusi Kokkolan yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa peräti 176 äänen saaliin.
Kälviän seurakunnassa seurakuntaneuvoston vaalissa Leena Hankaniemi oli ääniharava 86 äänellä. Seurakuntaneuvoston vaalissa oli Kälviällä vain yksi lista.
Alavieskassa vajaan 3000 asukkaan kunnassa ei pidetty tällä kertaa lainkaan vaaleja. Keskeiset toimijat sopivat henkilöt kirkkovaltuustoon ja koska tätä ei kukaan kiistänyt, vaalit jäivät väliin. Sopuvaaleissa seurakunnan asioista valittiin päättämään Susanna Ojala, Hanna Kauppinen, Anne Huttunen, Jenny Pudas, Liisa Vähäkangas, Marjo Nahkala, Outi Saukko, Perttu Taka-Eilola, Sakari Raasakka, Sanna Översti, Seppo Nyrhinen, Timo Heikkilä, Valtteri Saukko, Veli-Matti Viitamaa ja Sinikka Ojala.
Halsualla päädyttiin myös sopuvaaliin. Vaalien tulos vahvistettiin sunnuntaina pidetyssä vaalilautakunnan kokouksessa. Kokkolan seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon on valittu seuraavat jäsenet: Paavo Hietalahti, Kalevi Lindfors ja Kullervo Mastokangas (uusi). Halsuan seurakunnan seurakuntaneuvostoon on valittu seuraavat jäsenet: Tiina Hautakoski (uusi), Paavo Hietalahti, Kari Jyrkkä, Seija Karhukorpi, Kimmo Kentala (uusi), Tiina Kivelä (uusi), Sonja Liedes ja Aino-Maija Ylikoski.
Kokkolan suomalaisen seurakunnan tulokset eivät valmistuneet lehden painoon mennessä. Keskipohjanmaa uutisoi tulokset digissä tuoreeltaan.
////////////////////////////////////
Juttua muokattu 21.11. kello 14:56. Nivalan vaaleissa kirkkovaltuuston voimasuhteet pysyivät ennallaan toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin.
Juttuvinkit ja uutispäivystys
Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601
Sähköposti: toimitus@kpk.fi
° | m/s |