sunnuntai 27.11.2022 | 00:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Vaikka ihmiset eivät olisi kiinnostuneita kirkon hallinnosta, seurakuntalaisten asioista kuitenkin päätetään hallinnon kautta

Tiina Ojutkangas
Ma 21.11.2022 klo 20:00

Seurakuntavaalien ääniharava Kokkolassa oli Emilia Teerikangas sellaisella äänimäärällä, ettei jossittelulle ole tilaa. Pappi ja lehtori sai kirkkovaltuustoon 348 ääntä ja seurakuntaneuvostoon peräti 424 ääntä. Teerikangas on ollut paljon esillä tultuaan syrjäytetyksi kappalaisen valinnassa Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa.

Lue tästä juttu Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisestä kirkkovaltuustosta

Vaikka Teerikangas on itse yllättynyt saamastaan kannatuksesta, ei tulos ole yllätys. Nykyään Centria ammattikorkeakoulun lehtorina toimivan Teerikankaan kohtalo kosketti kappalaishakuun liittyvien kiemuroiden aikana monia. Maltillinen Teerikangas edustaa liberaalia suuntausta, joka näissä vaaleissa oli voittajana Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa.

SDP:n kansanedustajaehdokkaana kevätvaaleihin lähtevä pappi toistaa haluavansa itse malttia ja sovintoa tapoina, joilla luottamustoimissa edetään. Maailman muuttaminen saattaa vaatia tiukempiakin otteita.

Vaikka seurakuntavaalien tuloksena olikin valtakunnallisesti sangen alhainen äänestysinto, lähtivät kokkolalaiset aiempaa innokkaammin liikkeelle. Edelleen noin 87 prosenttia äänioikeutetuista suomalaisista ei ääntään käyttänyt. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa äänestysprosentti kohosi 10,1:stä 14,4:ään, mikä on hiukan parempi kuin Suomessa keskimäärin.

Keski-Pohjanmaan sekä Kala- ja Pyhäjokilaakson alueen seurakunnissa äänestysprosentti oli enimmäkseen korkeampi kuin valtakunnallisesti. Esimerkiksi Perhossa prosentti oli 34,5 ja Reisjärvellä 35.

Äänestysprosentin merkitystä on arvioitu paljon, varmasti jopa liikaakin. Piispa Teemu Laajasalo totesi maanantaina MTV:n aamuteeveessä, että ehkä siitä äänestysprosentista ei pitäisi tehdä liikaa tulkintoja. Hän kuitenkin näkee, että jäsenmäärän pienenemisellä voisi olla vaikutusta. Kirkon jokapäiväinen merkitys esimerkiksi kasvatustyössä, vanhustyössä, diakoniassa ja kulttuuripalveluissa, kuten kirkkomusiikissa, on aika lailla hankalasti korvattavissa (MTV 21.11.).

Vaikka ihmiset eivät olisi kiinnostuneita kirkon hallinnosta, seurakuntalaisten asioista kuitenkin päätetään hallinnon kautta. Päättäjien arvoilla ja mielipiteillä on merkitystä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Seurakuntalaisten asioista kuitenkin päätetään hallinnon kautta. Päättäjien arvoilla ja mielipiteillä on merkitystä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »