maanantai 5.12.2022 | 06:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Hali, sano hei ja huomaa! – Vietä välittämisen päivää joka päivä

Antti Savela
To 24.11.2022 klo 19:30

Hali, sano hei ja huomaa. Näin voisi kiteyttää välittämisen sanomaa. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry on järjestänyt erityisiä välittämisen päiviä jo viitenä vuonna peräkkäin. Perjantaina 25.11. vietetään jälleen kerran tuota virallista välittämisen päivää.

Valli ry muistuttaa, että välittämisen teemoja pitää muistaa kaiken aikaa ja kaikkina päivinä. Vaikeaa sen ei pitäisi olla. Idea välittämisestä pelkistyy ihan muutamaan perusasiaan kuten lähimmäisen huomaamiseen ja ennen kaikkea sen aistimiseen, tarvitaanko apua.

Moni kainostelee avun tarjoamista. Ajatellaan loukkaantuuko joku apuun tulosta. Pitääkö odottaa avunpyyntöä? Voiko auttaa pyytämättä? Valli ry, joka kokoaa yhteen erilaisia lähimmäistyön asiantuntijoita, korostaa, että kainostella ei tarvitse. On parempi tarjota apua kuin kävellä arastellen ohi. Suorastaan välinpitämätön meistä harva on.

Välittämistä on myös tervehtiä tuiki tuntematonta rapussa ja pitää ovea auki perässä tulijalle tai vastaan tulevalle. Usein ihmisiä liikkuu lastenvaunuilla ja rollaattoreilla jalkakäytävällä ja pihoilla. Jos meno vaikuttaa hankalalta, apua voi tarjota vaikka sitä ei osata pyytää. Välittämistä on tietysti myös kysellä kuulumisia, käydä kylässä, soittaa tai lähettää kirjeitä ja kortteja.

Kaupungistuminen ja perheiden eriytyminen ja kyläilykulttuurin kaikinpuolinen vähentyminen näkyy arjessa. Ensin tuli televisio ja sitten kännykkä. Näyttää siltä, että maailman sähköistyminen vieraannuttaisi ihmisiä toisistaan, vaikka laitteiden tarkoitus on ehkä ollut päinvastainen. Nyt Valli ry haluaa kampanjoida trendejä vastaan ja palauttaa arkeen hyviä ja ihmisen arkeen jo vuosisatoja kuuluneita perinteitä.

Valli ry:n mukaan välittäminen onkin suoranainen kansalaistaito. Se virkistää ja piristää ja luo turvallisuutta. Samalla toisen ihmisen ottaminen huomioon palkitsee ja virkistää. Harvalle se on rasitus ja vaiva.

Välittämistaidot vahvistuu, kun niitä käytetään. Välittämistaitoja kannattaa harjoitella ja suorastaan opetella, jos ne ovat päässeet ruostumaan. Empatia ja sympatia tuovat myös lohdun orastavia liekkejä kaamoksen keskelle. Tulevana sunnuntaina on jo adventti ja ihmiset kerääntyvät laulamaan joukolla Hoosiannaa. Parasta valoa pimeyteen on välittämisen ilosanoman jakaminen.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Välittäminen on suoranainen kansalaistaito. Se virkistää ja piristää ja luo turvallisuutta.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »