keskiviikko 8.2.2023 | 19:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan äänikolumni: Hyydyttääkö hintojen nousu joulun himoshoppailun?

La 26.11.2022 klo 17:00

Kuuntele äänikolumni tästä (kolumni luettavissa alla):

Inflaatio tekee ihmeitä. Se luo illuusion siitä, että on parempi joulushoppailija, vaikka on ihan yhtä huono kuin aiempinakin vuosina.

Aika lailla saman verran olen budjetoinut rahaa joululahjoihin kuin ennenkin. No, en varsinaisesti edes ole budjetoinut.

Ajankäytöllisestikin on mennyt samoin kuin viime vuosina: parin pysähdyksen taktiikalla. Vieläpä miehisen kliinisesti tyyliin toivelistan kera hylly ja liike kerrallaan eikä summittaisesti fiilistellen. Jokusen viime hetken heräteostoksen saatan toki tehdä, annan siihen mahdollisuuden.

Kohtuuden rajoissa joka tapauksessa ajattelin pysyä ostettavissa joululahjoissa. Määrällisesti ja rahallisesti.

On sillä inflaatiolla oikeasti jotain tekemistä asian kanssa. Kun käytännössä kaikki kallistuu, sitä havahtuu miettimään kulutustottumuksiaan arjessa, mikä heijastuu myös jouluostoksiin. Ei ainakaan kehtaa julkisesti myöntää pröystäilleensä.

Aika monessa perheessä saatetaan toimia niin kuin tänä vuonna toimin. En törsännyt umpimähkään satoja euroja vaan ostin täsmälahjat, joista kukin lahjan saaja saa (kai?) hyvän mielen. Se tuntui oikealta ja hyvältä teolta – eritoten nyt.

Pohditaanko teillä tismalleen samoja asioita?

Eipä sillä, ei perheessäni koskaan mitään amerikkalaisista leffoista tuttua mahdottomuuksiin menevää kulutusjuhlaa ole vietetty. Enkä tosiaan ole ollut koskaan himoshoppailija, mutta ei mennä nyt siihen.

Perheeni joulu on ollut aina jotain keskiluokkaista tai keskivertoa, niin kuvittelisin. Sellaista, että järjestelyistä kuitenkin aistii, että ollaan jonkin erityisen juhlan äärellä.

Tuli puheeksi asianosaisten kanssa, josko tänä vuonna mentäisiin lahjojen suhteen vähän vähemmällä. Nikottelematta hyväksyin ehdotuksen. Onhan perheen jälkikasvu, johon itse kuulun, jo kovinkin lapsilisäiän tuolla puolen.

Ihan nollalinjalle en raaski lähteä. Jotain tunnelmaa synnyttävää siinä jää pois, osoitus toisesta välittämisestä. Ja toisaalta: määrittelemättömän mittainen yhteinen lahjojenavailuosuus on vakionumero.

Vaikka emme ole enää lapsia.

Nykyisin jouluostoksia tehdään meillä YYA-hengessä. Kysytään suoraan, mitä voisi ostaa. Jaetaan tietoja ennakkoon, ettei tule tuplakirjoja tai lautapelejä.

Näin toimittaessa olisi suotavaa, että lahjan saajalla olisi jonkinlainen toive. Olematon tehtävärajaus on keskinkertaisella luovuudella varustetulle huonolle shoppailijalle varsinainen ihmistuntemustesti.

Onneksi kuulemani perimmäinen toive on tällaista tilannetta huomattavasti helpompi. Se on Finnairin mainoksesta tuttu "Jouluksi kotiin".

Se on toteutettavissa. Kestää inflaationkin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »