lauantai 4.2.2023 | 02:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Samuli Heinosen mielipidekirjoitus: Ohittaako gallupkysely Nato-päätöksenteossa lausuntopyynnön?

Pe 25.11.2022 klo 14:20

Uusimman gallupin mukaan me suomalaiset kuulemma tuemme voimakkaasti Nato-jäsenyyttä. Gallup tehdään Suomessa 1 000 osallistujan otannalla, ja muutaman tällaisen perusteella ajettiin Suomi Naton porteille.

Itse olen jo yli viidenkymmenen ja kertaakaan ei ole gallup-pyyntöä tullut, joten millä perusteella ja ketkä siellä antavat kantojaan sotilasliitto-jäsenyydestä tai vaikka puolueiden mittasuhteista?

Joka tapauksessa, Suomen Ulkoministeriö jätti lausuntopalvelun kautta kaikille kansalaisille kyselyn, johon pääsi vastaamaan tunnistautuen. Kaikessa hiljaisuudessa toteutettu kysely keräsi 1 500 kansalaista, eli enemmän kuin gallupit, ja yleinen linjaus tuntui olevan, että selkeä enemmistö, 75–90 % vastusti Nato-jäsenyyttä.

Kumpi antaa oikean pohjan päätöksille, valtiovallan kaikille kansalaisille tarkoitettu, tunnistautumista vaativa lausunto vai epämääräisen gallupin 1 000 ihmisen mielipide? Demokratian alennustilasta kertoo, jos gallup ohittaa valtiovallan kyselyt ja varsinkin jos lausunnon tulokset, jossa enemmistö vastustaa selkeästi, jätetään mediassa huomioimatta.

Samuli Heinonen

Ylivieska

#

Kommentoi 6 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »