lauantai 4.2.2023 | 01:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aallon mielipidekirjoitus: Teollisuuden kilpailukyky on huomioitava energiakriisin keskellä

Pe 25.11.2022 klo 17:00

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi hiljattain arvion siitä, miten energian hinnan nousu vaikuttaa suomalaisiin yrityksiin. Analyysin mukaan kohonneet energian hinnat heikentävät yritysten kannattavuutta. Toistaiseksi Suomessa ei ole tapahtunut energiakriisistä johtuvista syistä liiketoimintojen loppumisen aaltoa, eikä kilpailukyvyn tai huoltovarmuuden kannalta keskeisiä arvoketjuja ole katkeamassa.

Vähemmän on kuitenkin kiinnitetty huomiota siihen, että suomalainen vientiteollisuus, kuten sahateollisuus, kilpailee tiukasti verrokkimaiden vastaavien yritysten kanssa. Teollisuus- ja elinkeinopolitiikassa helposti unohtuu tämä lainalaisuus ja siten tarkastelussa tulisikin aina huomioida myös se, mitä muissa Suomen kaltaisissa maissa tehdään ja päätetään.

Esimerkiksi Ruotsissa energiakriisin keskellä ollaan auttamassa kotitalouksia ja myös yrityksiä. Energian hinta on Ruotsissa ollut lähtökohtaisesti kilpailukykyinen, etenkin alueellisesti. Näin ollen ruotsalaiset yritykset saavat lisää kilpailuetua suhteessa suomalaisiin yrityksiin.

Suomessa pitäisikin tehdä aktiivista ja ajassa kiinni olevaa teollisuuspolitiikkaa eli päättää konkreettisista kilpailukykyä parantavista toimenpiteistä energiakriisin keskellä erilaisten analyysien tekemisen lisäksi.

Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen hallitusohjelmassa tulisi sopia vähintään siitä, miten teollisuuden kustannuksia ei poliittisin päätöksin koroteta suhteessa verrokkimaihin. Tilannetta pitäisi pystyä kääntämään yritysten kannalta paremmaksi mahdollisimman pian.

Lisäksi päätöksenteon parantamiseksi tulisi muodostaa useammasta ministeriöstä koostuva teollisuuspoliittinen ministeriryhmä, joka käsitteli aihealuetta aiempaa säännöllisemmin, tehokkaammin ja johdonmukaisemmin.

Toimintaympäristön parantamista hyötyy koko Suomi Keski-Pohjanmaata myöden. Kun vientiteollisuus voi hyvin, se tuo työtä ja toimeliaisuutta eri puolelle Suomea.

Tino Aalto

toimitusjohtaja

Sahateollisuus ry

Toimintaympäristön parantamista hyötyy koko Suomi Keski-Pohjanmaata myöden.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »