keskiviikko 8.2.2023 | 19:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Juha Honkakosken mielipidekirjoitus: Köyhyysongelmaa ei korjata sormia napsauttamalla

Pe 25.11.2022 klo 14:32

Pureudun tässä kirjoituksessa pintapuolisesti Keskipohjanmaassa (24.11.) julkaistuihin juttuihin ruokajonoista sekä köyhyydestä ja syrjäytymisestä yleisestikin.

On tietysti hyvä, että näitä asioita nostetaan säännöllisesti esille muistutuksena niille kansalaisille, joilla asiat ovat vähän paremmin vielä toistaiseksi. Toisaalta ”jeesustelu” köyhyydestä tuntuu hiukan tekopyhältä ilman konkreettisia ehdotuksia ja toimia ongelmien ratkaisemiseksi tai edes perusteellista keskustelua niiden juurisyistä.

Mielestäni kyseinen vapaaehtoisjärjestöjen tekemä työ on tässä ajassa tärkeää. Se on kuitenkin vain yhteiskunnan sairauden oireiden hoitoa. Itse sairauden parantaminen vaatii laajempia yhteiskunnallisia toimia.

Kasvava köyhyys ja toivottomuus eivät ole parin viime vuoden kriisien syytä, vaan ongelmat ainoastaan korostuvat näiden vallitsevien olosuhteiden vuoksi. Tähän tilanteeseen on ajauduttu pidemmän ajan yhteiskunnallisen murroksen kautta ja harjoitetun (väärän) politiikan seurauksena aina lähtien 1990-luvun pankkikriisistä, jolloin ruokajonoja ilmestyi ensimmäistä kertaa ihmisten tietoisuuteen.

Elämme kuulemma ”hyvinvointiyhteiskunnassa”. Voiko sellaista kutsua hyvinvointiyhteiskunnaksi, jossa yhteiskunta tukeutuu yhä enemmän vapaaehtoisjärjestöjen hyväntahtoisuuteen alati kasvavan köyhien joukon hengissä pitämiseksi?

Kutsuisin tätä mieluummin ”pahoinvointiyhteiskunnaksi”, koska köyhyys ja köyhyyteen johtavat syyt aiheuttavat paljon muitakin ongelmia ihmisten elämässä. Tämä näkyy nuorten ja lasten kasvavana pahoinvointina, syrjäytymisenä, rikollisuuden kasvuna sekä erilaisten päihteiden ongelmakäytön lisääntymisenä.

Näitä ongelmia ei pysty kukaan korjaamaan tässä ja nyt sormia napsauttamalla. Sellaista ihmehallitusta ei löydy minkäänlaisella hallituskokoonpanolla.

Köyhyyttä tai syrjäytymistä ei saada kitkettyä millään politiikalla kokonaan pois, mutta oikeanlaisella pitkäjänteisellä politiikalla sitä saadaan vähennettyä siten, että yhteiskunta pystyy suoriutumaan siitä ilman vapaaehtoisjärjestöjen panosta. Tämä vaatii varmasti useamman vaalikauden kestävän lainsäädäntötyön eduskunnassa.

Mielestäni, kriisien keskelläkin, Sanna Marinin johtama ja tulevaisuuteen katsova hallitus on lähtenyt oikeasuuntaisesti liikkeelle ongelmien korjaamiseksi.

Pessimistinä kuitenkin pahoin pelkään, että seuraava hallitus tulee mitätöimään tämän lupaavan alun ja palataan siihen samaan pääomapiirien sanelemaan politiikkaan, jolla nämä ongelmat ovat syntyneet.

Demokratiassa meillä järjestetään aika ajoin vaaleja, joilla valitsemme edustajiamme eri vallankäyttöelimiin. Näissä ratkaistaan aina se suunta, mihin haluamme yhteiskuntaamme kehittää. Suosittelen lämpimästi äänestämistä kaikille ja etenkin niille äänioikeutetuille kansalaisille, jotka ovat tähän asti jättäneet äänestämättä.

Sekin on jossain tutkittu, että juuri huono-osaisimmat kansalaiset jättävät yleisimmin tuon vaikuttamiskeinon käyttämättä.

Juha Honkakoski

Kokkola

Tähän tilanteeseen on ajauduttu pidemmän ajan yhteiskunnallisen murroksen kautta ja harjoitetun (väärän) politiikan seurauksena.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »