keskiviikko 8.2.2023 | 18:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Mikä ihmisiä vaivaa, kun lähimmäistä ei auteta? – Jos omatunto ei herätä, niin otetaan laki käyttöön

Tiina Ojutkangas
La 26.11.2022 klo 20:00

Uutiset siitä, että lähimmäinen vieressä tarvitsee konkreettista apua, pysäyttävät. Ne pysäyttävät erityisesti siksi, että aina apua ei jostain käsittämättömästä syystä ole tarjolla.

Muutama viikko sitten uutisoitiin, kun teini-ikäiset pojat ryöstettiin bussissa. Kukaan paikalla olleista aikuisista ei poikien vanhempien mukaan auttanut, vaikka pojilta vietiin omaisuutta ja tilanne ei jäänyt epäselväksi (IL 12.11.).

Viime keskiviikkona kansalainen pysähtyi elvyttämään elotonta ihmistä Vantaalla. Samaan aikaan hänen tavaroitaan yritettiin varastaa. Onneksi paikalla ollut tuntematon henkilö onnistui estämään tämän. Vantaan Sanomien haastattelema ensiapua antanut ihminen piti syystäkin tilannetta uskomattomana (VS 24.11.).

Poliisi tiedotti perjantaina, että ihminen oli pudonnut raiteille Espoossa, mutta kukaan ei auttanut. Putoamisen jälkeen asemalle saapunut juna oli osunut mieheen. Putoaminen oli tapaturma eikä junan törmäämiselläkään onneksi ollut kohtalokkaita seurauksia. Poliisin tiedote vaikutti hämmästyneeltä ja järkyttyneeltä.

Asemalla oli kymmenkunta ihmistä, joista joku oli jopa käynyt laiturilta kurkistaen käynyt katsomassa pudonnutta. Junan saapumiseen oli aikaa muutamia minuutteja eikä kukaan soittanut edes hätäkeskukseen (IL 25.11.).

Tietysti pitää olla järki päässä, kun pelastusoperaatioihin lähdetään. Väyläviraston edustaja sanoo perjantaina, että vähintä mitä voi tehdä vaaratilanteen huomatessaan, on soittaa hätänumeroon 112.

Hengenvaarassa olevaa ihmistä on autettava. Pelastustoimen laiminlyönti voi johtaa sakkoihin tai jopa vankeuteen.

Esimerkkitapaukset ovat pääkaupunkiseudulta, mutta eivät selitä välinpitämätöntä käyttäytymistä. Tekee kuitenkin mieli uskoa, että moinen käyttäytyminen ei ole vielä pesiytynyt maakuntiin.

Inhimillisesti ottaen on täysin käsittämätöntä, että toisen hätä ei herätä myötätuntoa ja halua auttaa. Tilanteessa voi olla itse kukin meistä, oma lapsemme, mummomme tai työkaveri. Toivottavasti omatunto ja empatia eivät ole kadonneet perusarvoista ja ihmisyydestä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »