lauantai 4.2.2023 | 00:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Parhaniemen kolumni: "Kissarakkaalla koti ja sydän ovat kokonaisia vain kissan kanssa"

Ma 28.11.2022 klo 17:00 | päivitetty ma 17:08

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Olen allerginen kissoille. Silti minulla on kolme kissaa ja voin hyvin niiden kanssa, paljon paremmin kuin ilman.

Jouduin aikoinaan luopumaan yhdestä kissastani, kun aloin saada siitä oireita. Luopumisen jälkeen stressi ja suru iskivät kuitenkin niin lujasti, että tilanne oikeastaan paheni kissan muutettua uuteen kotiin. Minulle puhkesi paha atopia. Luopuminen vaikutti merkittävästi myös mielialaani. Mikään ei tuntunut miltään, enkä halunnut olla kotonani, sillä sieltä puuttui tassujen töpsytys.

Vastaan tuli korat-rotuinen kissa, jonka sanotaan sopivan joillekin allergikoille – täysin allergiavapaita kissojahan ei ole olemassakaan. Pääsin kokeilemaan, mitä nenäni koratista sanoisi. Työnsin silkkistä, aluskarvatonta turkkia suoraan naamaani ja silmiini, suorastaan imin kissaa itseeni. Edes silmiä ei kutittanut. Kaiken lisäksi rotu oli valloittava, seurallinen ja eläväinen.

Löysin lopulta kasvattajan Tampereen läheltä, eikä aikaakaan, kun varasin itselleni kaksi pentua. Kasvattaja sanoi, että tulen hulluksi yhden koratin kanssa. Koratit ovat niin seurallisia, etteivät ne tahdo jättää ihmistä rauhaan, jos niillä ei ole muuta leikkikaveria. Yksinäisistä korateista saattaa kasvaa myös melkoisia egoistejä.

Elämä tuntui taas täydeltä, kun kotona rapistelivat Frans ja Wimma. Mitään oireita ei tullut sen lähes 15 vuoden aikana, minkä sain viettää niiden kanssa. Paholaisista pahin eli syöpä vei lopulta molemmat kissat, Wimman tammikuussa ja Fransin puolitoista vuotta aiemmin. Ikävä riipii välillä edelleen syvältä.

Kotonamme on kuitenkin taas kolme kissaa. 12-vuotias seniori, Untamo, sai sijaiskotia etsineen kaksikon kaverikseen keväällä. Ne istuivat perheeseemme kuitenkin niin hyvin, että ne jäivät meille pysyvästi. Lääkäri epäili, olisiko niistä haittaa astmalleni. Itsekin mietin, pitäisikö kuitenkin pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja etsiä niille pysyvä koti muualta. Ajatuskin luopumisesta tuntui kuitenkin liian pahalta. Sydämeni sanoi, että se olisi virhe.

Kissarakkaalla koti ja sydän ovat kokonaisia vain kissan kanssa. Onneksi lääkäritkin nykyään tietävät, ettei luopuminen ole aina se paras ratkaisu.

Sydämeni sanoi, että se olisi virhe.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »